Після переробки «швейцарської» нафти отриманий мазут на танкери перевалить «Приват»
27.03.2012   //  

ПАТ «Укртранснафта» 21 березня за результатами тендеру уклало угоду з одеським ПАТ «Ексімнафтопродукт» на послуги з перевалки мазуту протягом року з дати укладення угоди. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Предметом закупівлі є послуги з перевалки паливного мазуту М-100 з залізничного на морський транспорт та зберігання його на території переможця тендеру. Місце розташування терміналу з перевалки мазуту повинно бути в межах митної території України. Загальний орієнтовний обсяг для перевалки орієнтовно складає до 800 000 метричних тон, але може бути і більший.

Вивантаження 1 т мазуту паливного з залізничного транспорту в резервуари учасника коштуватиме 83,18 грн., зберігання 1 т мазуту паливного на території учасника за добу – 0,68 грн., завантаження 1 т мазуту паливного з резервуарів учасника на морський транспорт – 20,82 грн.

ПАТ «Ексімнафтопродукт» контролюється групою «Приват».

Нагадаємо, раніше «Укртранснафта», яка контролюється менеджментом групи «Приват», уклала угоду з компанією «Transit S.A.» (Швейцарія, за даними «Новой Газеты» входить до групи «Росукренерго») на постачання в 2012 році 300 000 тон нафти марки «Tengiz» і угоду з «приватіським» ПАТ «Укртатнафта» на послуги з переробки 300 000 тон нафти.

Закупівля і переробка 300 000 тон нафти юридично оформила бізнес-процес, який аналітики ринку називають економічно вигідним для бізнесу групи «Приват» і збитковим для державної казни.

Зокрема, у листопаді 2011 року ПАТ «Укртатнафта», яку очолює менеджмент «Привату», домовилась із «Укртранснафтою», яку очолює виходець із «Привату» Олександр Лазорко, про ціну переробки однієї тони нафти за 496 грн. У лютому ціна зросла до 670 грн./т. Разом із тим у березні 2011 року НАК «Нафтогаз України» уклав ідентичну угоду на переробку 1 млн. тон нафти через із лисичанським «Лініком». З ціною більш ніж удвічі дешевшою – 288 грн./т.

Тоді ЗМІ також зафіксували збиток держави, оскільки нафта для «Лініку» була завезена в Україну через офшорну прокладку, яка збільшила ціну на $50 доларів за кожну тону. Відтак, 400 грн. на тоні, які держава втратила на попередній схемі, практично дорівнює сумі, яку буде втрачено на  цьогорічній переробці.