Китайський кредит на розвиток однієї шахти коштуватиме українцям чверть мільярда
12.03.2012   //  

ВАТ «Лисичанськвугілля» 1 березня уклало угоду з Державним банком розвитку Китайської Народної Республіки на запозичення під державні гарантії у розмірі 680 млн грн., що еквівалентно $85 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит розраховано на 2011-2020 років. Виплати за цей період складуть 283,71 млн грн., що становить близько 42% від усього кредиту.

Обґрунтування закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «в одного учасника», на сайті «ВДЗ» відсутнє всупереч закону про держзакупівлі.

Нагадаємо, 21 лютого прес-служба Міненерговугілля повідомила про підписання угоди між «Лисичанськвугілля» і Науково-технічною корпорацією «Тяньді» щодо реалізації пілотного проекту модернізації шахти «ім. Д.Ф. Мельникова» (Луганська область) на суму $85 млн за рахунок кредитних коштів Державного банку розвитку КНР. В квітні 2012 року перша партія обладнання  надійде на шахту «ім. Д. Ф. Мельникова». Китайським обладнанням передбачається оснастити три нові лави. Реалізація  пілотного проекту дозволить шахті протягом 1,5 року наростити видобуток вугілля до 1 млн. т.

Таким чином розпочато реалізацію пілотного проекту в рамках домовленостей між Президентом України Віктором Януковичем та Головою КНР Ху Цзіньтао щодо залучення інвестицій для оновлення і технічного переоснащення вітчизняної вугільної промисловості. За результатами державного візиту Президента України до КНР у вересні 2010 року було підписано угоду щодо фінансового співробітництва, положеннями якої зафіксовано готовність китайської сторони виділити до 1 млрд. дол. на модернізацію українського вугледобувного комплексу.