За маржу від «вишки Бойка» Україна давно би могла мати власний газ
15.02.2012   //  

Якщо б Україна вклала $150 млн в будівництво трубопроводу з Одеського і Безіменного родовищ, то її річний газовий баланс збільшився б на 1 млрд куб. м. Про це на круглому столі, присвяченому проблемі власного видобутку газу, повідомив один із засновників Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club» Іван Діяк.

За його словами, для того, щоб почати отримувати газ із цих чорноморських родовищ, потрібно прокласти лише 14,5 км трубопроводу до материка, однак держава котрий рік не може знайти ці гроші.

Нагадаємо, що $150 млн – це та сама сума, яку Україна переплатила під час купівлі першої бурової установки «West Juno» («Петро Годованець»).  За словами першого заступника НАК «Нафтогаз України» Вадима Чупруна, вихід установки на проектну потужність дозволить збільшити видобуток газу на той самий 1 млрд куб. м.

Розвідані запаси Одеського і Безіменного родовищ складають близько 35 млрд куб. м газу. Родовища були відкриті в 1987 році.

Цього року Кабінет Міністрів України погодив укладення договору про спільну діяльність між ДАТ “Чорноморнафтогаз” і ВАТ “Лукойл” щодо розробки Суботинського нафтового, Одеського та Безіменного газових родовищ. Частка “Чорноморнафтогазу” складатиме лише 50%.