Табачник заплатив якимсь британцям понад мільйон євро за українців в Антарктиді
17.03.2011   //  

Державна установа «Національний антарктичний науковий центр» Міносвіти і науки за результатами тендеру 15 березня уклала угоду на підготовку та проведення 16-ї Української антарктичної експедиції. Угода вартістю 1,35 млн євро укладена з компанією «Subden Universal Inc» (Великобританія). Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Церемонія проводів Української антарктичної експедиції на станцію ім.Вернадського відбулась 16 березня. Науковців-полярників проводжали голова Держагентства з питань науки, інновацій та інформації Володимир Семиноженко, голова Науково-технічної ради «Антарктика», академік НАН України Петро Гожик, академік НАН України Сергій Комісаренко, директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов та інші.

Володимир Семіноженко повідомив, що цього року фінансування антарктичної програми збільшено до 20 млн грн. «Матеріальна частина програми така, що участь України у дослідженнях буде все більшою і більшою», – сказав він.

В грудні 2010 року на станції Вернадського, де знаходяться десять українських полярників, трапилась аварія, вийшов з ладу електронний блок дизель-генератора. «Національний антарктичний науковий центр» по процедурі «закупівля у одного учасника» найняв «Subden  Universal Inc» на ремонтні роботи вартістю 550 тис грн.

На запит «Subden  Universal Inc» пошукові системи не знаходять жодної інформації в відкритих джерелах в мережі інтернет. Проте в обґрунтуванні закупівлі антарктичний цент Міносвіти повідомляє, що компанія «Сабден Універсал» створена з метою надання послуг у сфері комплексного забезпечення кораблів, поставки продуктів харчування, матеріалів, пального та ін. Компанія володіє всіма необхідними ліцензіями  морських властей для здійснення діяльності із забезпечення суден в будь-якому порту Аргентини, має всю необхідну для такої діяльності інфраструктуру («Поляр Піонер» є високооснащеним, надійним і безпечним судном льодового типу для пасажирських перевезень у віддалені та несприятливі арктичні та антарктичні регіони; агенти, які працюють по Європі та Латинській Америці, Берег Кімберлі (Австралія), ліцензійні склади та штат професіоналів в області логістики), необхідні партнерські зв’язки та контакти, а також визнану банківську платездатність та комерційну дієздатність. Також компанія надає комплексні послуги антарктичним установам Польщі, Австралії, України (підготовка та проведення IX-XV українських антарктичних експедицій) та Чеської Республіки.