Укравтодор призначив керівника «шлакового» підприємства без конкурсу
13.11.2020   //  

Укравтодор не проводив конкурс на обрання голови ДП «Нові технології дорожнього будівництва», тому що ДП «не є підприємством що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави». Про це повідомляється у відповіді на запит народної депутатки Олени Криворучкіної, передає видання Hubs.

«Призначення керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн гривень(….) здійснюється виключно за результатами конкурсного відбору.(…). Повідомляємо, що ДП не є підприємством, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, а також не є особливо важливим для економіки підприємством, оскільки вказаним ДП не досягнуто відповідних показників, за якими останнє могло б бути віднесеним до зазначених категорій підприємств», – вказано у запиті.

Нагадаємо, директором держпідприємства Укравтодор призначив криворіжця Ігоря Діденка, який має бізнес, пов’язаний з видобуванням корисних копалин. При цьому у відповіді на запит Укравтодор не аргументував призначення саме Діденка на цю посаду, а вказав лише дату його призначення директором – 30.06.2020 року.

При цьому, Укравтодор, який створив держпідприємство у квітні цього року, не володіє детальною інформацією про його основну діяльність, пов’язану із використанням металургійних шлаків у дорожньому будівництві, а саме – про усі заявлені й фактичні обсяги поставленої продукції, її кінцеву вартість та кінцевих споживачів продукції – дорожніх компаній, які будуть використовувати шлаки під час дорожнього будівництва.

«Механізм, технологія, шляхи переробки металургійних шлаків та питання, пов’язані з логістикою процесу поставки та наступної переробки металургійних шлаків є інформацією, яка не перебуває у розпорядженні Укравтодору… в Укравтодорі відсутня будь-яка задокументована інформація, створена в процесі реалізації  владних  повноважень  та  обов’язків, щодо  зазначених  в  питанні виробничих процесів підприємства», – сказав Олександр Кубраков у відповіді на запит.

У запиті вказано, що підприємство отримало металургійні шлаки лише від АТ «Арселор Міттал» на підставі договору про пожертву. Станом на 31.10.2020 року було завезено 95 620 тонн, проте інформація стосовно поставок за увесь час існування держпідприємства відсутня. Також не розкривається фракційність шлаків, які передали споживачам. Укравтодор у запиті вказав, що вартість шлаків обліковується за ціною 4,93 грн/т, а вартість транспортування 1 т шлакових відходів становить 41 грн.

Нагадаємо, вперше  про існування ДП «Нові технології дорожнього будівництва»  стало відомо з коментаря компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» під дописом Укравтодору у Facebook, в якому повідомлялося, що комбінат передав «певний обсяг шлаків» держпідприємству для потреб будівництва. Наступного дня після появи коментарю у публічному просторі на сайті компанії  з’явився прес-реліз де металургійний комбінат заявляв, що передав 50 млн тонн шлаків держпідприємству. Нині ж цю інформацію видалили – і з’явився інший прес-реліз, який повідомляє не про факт, а лише про наміри передачі цих будівельних матеріалів. При цьому фактичний обсяг переданих шлаків склав не 50 млн тонн, а лише 74 тис тонн.