«СЕТАМ» за результатами тендеру зберіг монополію на торгівлю арештованим майном
19.03.2019   //  

Державне підприємство «СЕТАМ» стало переможцем конкурсу з визначення організатора електронних торгів з реалізації арештованого майна. Про це 18 березня повідомило Міністерство юстиції.

У повідомленні Мінюсту вказано, що конкурс проводився на виконання абзацу четвертого пункту 15 розділу ХІІ Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року № 2831/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 вересня 2016 року за  № 1301/29431 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 12 лютого 2019 року № 413/5).

Жодних інших подробиць тендеру не повідомляється. Відтак невідомо чи були взагалі конкуренти у «СЕТАМу».

Нагадаємо,  Мінюст ставив до учасників тендеру вимогу щодо наявності у власності електронної торгової системи, що використовує криптографічну технологію Blockchain, здатність електронного торгової системи здійснювати підключення електронних майданчиків до центральної бази даних систем електронних торгів через протокол програмного обміну (API), та наявність можливості надавати послуги зберігання та транспортування арештованого майна на всій території України, а також пов’язані послуги (навантаження, розвантаження, тощо), зокрема шляхом залучення за договором підрядників, які надають вказані послуги.

Напередодні цього тендеру у лютому Кабінет міністрів передав СЕТАМ із сфери управління Міністерства юстиції до сфери управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). АРМА очолює Антон Янчук, який до цього працював заступником міністра юстиції Павла Петренка, в 2008-2013 роках був старшим юристом ТОВ «Адвокатська компанія «МЛГруп», власником якої був сам Павло Петренка до призначення міністром. У цієї ж фірми він вже будучи міністром орендував автомобіль.

У 2016 році Антимонопольний комітет рекомендував Мінюсту дозволити проводити електронні торги по продажу арештованого майна не тільки через СЕТАМ. Мінюст проігнорував ті рекомендації. Відтак АМКУ у 2017 році відкрив розгляд справи за ознаками вчинення Міністерством юстиції порушення законодавства про захист економічної конкуренції. На 4 квітня в Антимонопольному комітеті призначено чергове засідання щодо результатів розгляду справи №130-26.13/64-17.

На попередньому засіданні АМКУ у лютому представники «СЕТАМу» повідомили, що у їхню систему блокчейну включено чотири комп’ютери. Три з них знаходяться «у контурі Мінюсту», ще один належить Фонду «Східна Європа». Однак зі слів мінюстівців невідомо, чи хтось у Фонді взагалі перевіряє втручання у роботу «СЕТАМу», ̶ч̶и̶ ̶к̶о̶м̶п̶’̶ю̶т̶е̶р̶ ̶п̶р̶о̶с̶т̶о̶ ̶с̶т̶о̶ї̶т̶ь̶ ̶в̶и̶к̶л̶ю̶ч̶е̶н̶и̶й̶.̶