Кандидатка Порошенка до ЦВК виявилась донькою «шокінського» прокурора, пов’язаного з віджимом нерухомості у армії
04.07.2016   //  
Ольга Лотюк

Ольга Лотюк

Кандидатура від Блоку Петра Порошенка до Центрвиборчкому Ольга Лотюк – це дочка Степана Лотюка, екс-очільника столичної прокуратури, який пішов на пенсію наприкінці 1990-их із посади заступника генерального прокурора.

Про це стало відомо з розслідування Аліни Стрижак у телепрограмі «Наші гроші з Денисом Бігусом« про виведення у приватну власність майна Міноборони на Печерську, до якого паричетні структури Степана Лотюка.

Ольга Лотюк викладає право в університеті Шевченка. На громадських засадах була помічником  нардепа 4 скликання Миколи Оніщука (також був міністром юстиції). На виборах в Раду в 2006 ішла від партії «Нова сила» Юрія Збітнєва другим номером у списку, але партія не пройшла.

На Ольгу Лотюк зареєстрований «Land Rover Range Rover» вартістю $50 тис. Раніше на цих номерах «висів» Lexus IS 250 2008 року.

Нагадаємо, під час обшуку у «шокінського» прокурора Олександра Корнійця знайшли копії особистих документів екс-генпрокурора Віктора Шокіна та копію дозволу на носіння зброї, видану на ім’я Лотюка.

Степан Лотюк шість років керував прокуратурою Києва, пішов на пенсію 1998-го з посади заступника генерального прокурора. Разом із Віктором Шокіним та ще кількома прокурорами створив «Українську асоціацію прокурорів». Також прізвище Лотюка з’явилось у історію про те, як Міноборони втратило нерухомість у самому центрі Києва на користь фірми «Інтеркас-Київ».

Одним із перших засновників «Інтеркасу» були екс-міністр ЖКХ Олексій Кучеренко та Сергій Веселов, компаньйон Ігоря Бакая. На початку 2000-их фірма переходить до Дениса Лутюка та Миколи Горащенкова, який на початку 90-х керував карним розшуком Києва. Гендиректором «Інтеркасу» Горащенков був аж до 2005. Там же у 1999-2000 працював і син Горащенкова Олексій, донедавна – помічник президента Порошенка, нині – член комісії, з відбору кандидатів на посади в НАЗК.

Що саме в «Інтеркасу» закуповувало Міноборони, невідомо. Але 2002 року військова частина А2352 уклала з компанією мирову угоду, згідно якої 1976,6 кв.м. будівель частини на столичному Печерську, за адресою пров. Госпітальний 16, відійшло ТОВ «Інтеркас-Київ». У переліку: адмінкорпус, виробничий корпус, гаражі та складські приміщення. Адреси «провулок Госпітальний, 16» не існувало, військове містечко було розташоване по вулиці Госпітальна, 16.

провулок вулиця

Одночасно, майно частини здали в оренду до 2015 року АТЗТ «Конкорд», серед засновників якого була Катерина Чіріч – дружина командира військової частини-боржника – Володимира Чіріча.

схема звязків

В середині 2003 «Інтеркас» продав військову частину «Адвокатському бюро «Лотюк та партнери». Дружини Степана Лотюка та Миколи Горащенкова – сестри, тобто майно війського містечка продали «своїм». У фірмі «Лотюк та партнери» у 2000-2002 роках працював і Горащенков-молодший. Більше того, Лотюк в прямому сенсі близький до командира військової частини Чіріча: їхні маєтки розташовані вікно до вікна. Родинний маєток Чіріча записаний на дочку Наталію.

маєтки чіріча і лотюка

Бюро «Лотюк та партнери» перепродало будівлі військової частини ТОВ «Селл» за 3 188 871 грн, пов»язану знову із Горащенковим. Співзасновники «Селлу» – Сергій Алісімчик та Елла Опанасюк, яка разом із Горащенковим представляла в судах іншу компанію під керівництвом Алісімчика. За даними ЗМІ, у «Селлі» після виходу на пенсію працював і Степан Лотюк.

Пізніше «Селл» перейшов людям бізнесмена Мстислава Скоробогатова, а від них – під контроль російського бізнесмена, депутата Держдуми Олександра Бабакова. Суд зацементував власність на колишню військову частину за фірмою «Селл», але тут уже став судитися музей «Київська фортеця», який переконував, що вулиця і провулок Госпітальні – то дві різні вулиці.

У 2012 БТІ зареєструвало право на будівлі військової частини за ТОВ «Мунлайт-Іст» з орбіти Бабакова. І на початку 2013 представники «Мунлайту» намагалися захопити територію військового містечка, прибивши на корпусі вул. Госпітальна, 16-а табличку «Провулок Госпітальний, 16».

Нині, за інформацією програми «Наші гроші», «Мунлайт» веде переговори з музеєм «Київська фортеця», і вже підготувало проект офісного центру з виїздом з боку спорткомплексу «Олімпійський». Ціна питання – 2 мільйони доларів. Саме такою є ринкова вартість півгектара землі в центрі Печерська.