Лікарню реконструюють за 361 млн: Гринкевич запроектував завищені ціни, а державні експерти погодили
23.02.2024   //  

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 20 грудня за результатами тендеру замовив ТОВ «Управляюча компанія «Комфорт-Буд» третю чергу реконструкції обласної дитячої лікарні вартістю 361 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виконають третю чергу реконструкції майнового комплексу КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради у селі Станишівка. Мова про третій блок лікувального корпусу, зведеного у 1984 році. Проектувальником реконструкції є ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» Романа Гринкевича, нині затриманого у межах кримінальної справи про постачання неякісного одягу для ЗСУ. Позитивний експертний звіт виконало державне підприємство «Західний експертно-технічний центр» Держпраці. Договір дозволяє аванс 30%, а взагалі роботи будуть оплачувати протягом десяти робочих днів після виконання.

Третина суми, або 126 млн грн іде на устаткування, переважно медичне. Включивши його у кошторис будівництва, замовник уникнув необхідності проводити відкриті торги для його купівлі. Внаслідок цього невідомо, хто ж буде постачальником обладнання. Крім того, у кошторисі не вказали точних характеристик для визначення відповідності ринковій ціні.

Чверть суми, або 92 млн грн іде на матеріальні ресурси. Найбільші суми відведено на двері, вікна і підвісні стелі, чиї детальні характеристики невідомі.

Як повідомляє «Житомир.Info», повнотілу одинарну керамічну цеглу М100 врахували по 10,45 грн/шт. (тут і далі ціни з ПДВ), а на нещодавньому тендері Департаменту щодо ліцею в Малині вона коштувала 8,40 грн/шт., що на 20% дешевше. «Епіцентр» продає її по 7,90 грн/шт., що на 24% дешевше.

Арматурну сталь класу А-500 діаметром 10 мм врахували по 39 324 грн/т. Компанія «Iron World» продає її по 27 800 грн/т, а «Метінвест-СМЦ» – по 30 240 грн/т. Це на 29% та 23% дешевше від кошторису. На тендері Управління капітального будівництва Житомирської міської ради щодо укриття така арматура коштувала по 34 104 грн/т, що 13% дешевше.

Ще видання зафіксувало завищення кошторисних цін на ґрунтовку та мастику Ceresit.

У кошторис заклали 75 млн грн на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляцією.

Середньомісячна зарплата робітника при розряді робіт 3,8 складає 13 408 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії вища – 14 518 грн, а середня зарплата за вакансіями на порталі «Work.ua» в Житомирі ще вища – 16 400 грн.

ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» запропонувало на 5% нижчу ціну – 342 млн грн. Однак замовник виявив низку невідповідностей у його документах і дав 24 години на їх усунення. В тому числі договір із банком про надання гарантії всупереч вимогам тендерної документації містив умови щодо надання принципалом листів або інших документів. Фірма усунула інші невідповідності, а щодо цієї заявила у пояснювальному листі, що наданий договір відповідає вимогам тендерної документації та закону і що замовник не зазначив, що саме треба надати.

Замовник відхилив фірму через неусунення цієї невідповідності, вказавши, що саме його не влаштувало в договорі. Це були пункти, що принципал повинен надавати банку фінансову звітність, а також відомості й документи, необхідні йому для виконання вимог закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) тощо. Крім того, дешевша фірма врахувала в кошторис 1 892 м лотків замість передбачених технічним завданням 1 760 м.

Держаудитслужба провела моніторинг цього тендеру і вирішила, що порушень не виявлено.

Нині Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА очолює Сергій Сорокін.

Житомирською «УК «Комфорт-Буд» володіють місцеві жителі Олександр Петровський та Микола Балакішієв, який до 2021 року працював у поліції. Директором є батько останнього Станіслав Балакішієв, який у 2015 році йшов у Житомирську міськраду від «Самопомочі».

За даними системи «YouControl», у 2020-2021 роках партнеркою Петровського по фірмі була Галина Рачковська. Видання «20 хвилин. Житомир» писало, що це мати Віри Рачковської-Долгих, керівниці Управління по зв’язках з громадськістю Житомирської міськради.

Загалом із 2016 року компанія отримала державних підрядів на 1,24 млрд грн, переважно в нинішнього замовника. Зокрема у березні 2022 року він замовив їй першу (перший блок лікувального корпусу), другу (другий блок лікувального корпусу), четверту (поліклініка) та п’яту (адміністративно-господарські будівлі) черги реконструкції цієї ж лікарні на 359 млн грн. Тендери, за якими уклали договори, були оголошені ще до початку повномасштабного вторгнення. У жовтні 2023 року договори розірвали за згодою сторін із нульовою оплатою.

Анна Сорока, «Наші гроші»