Дарницькі освітяни замовили чорнослив дорожче ринку та інших замовників
12.02.2024   //  

Управління освіти Дарницької РДА 26 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Гранат» оброблені фрукти та овочі за 11,51 млн грн для постачання в дитсадки району. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Ціни більшості продуктів відповідають ринковим. Але серед іншого замовлено сушений чорнослив без кісточок виробництва фірми «Снаб Оріон» на 882 тисячі гривень. Його закупівельна ціна склала 420 грн/кг. Це набагато дорожче від цін у магазинах та у інших замовників.

«АТБ-Маркет» продає чорнослив по 290 грн/кг, що на 31% дешевше. «Ашан» пропонує його по 331 грн/кг, що на 21% дешевше.

Ця сама фірма «Гранат» постачає чорнослив Управлінню освіти Шевченківської РДА по 210 грн/кг, що рівно вдвічі дешевше від його ж ціни для Управління освіти Дарницької РДА.

Днями Управління освіти та інноваційного розвитку Печерської РДА замовило чорнослив по 222 грн/кг, тобто майже вдвічі дешевше. Освітяни Славутицької та Ковельської міськрад замовляли чорнослив по 181 грн/кг, що вдвічі дешевше. А Управління освіти Дніпровської РДА в жовтні 2023 року замовляло чорнослив по 150 грн/кг, що майже втричі дешевше.

Таким чином маржа на чорносливі у цьому контракті може скласти 300-500 тисяч гривень.

Фірма отримала замовлення без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в торгах треба було мати не менше двох холодильників і надати технічні паспорти на них. Або ж надати договір оренди, дійсний впродовж строку поставки товарів, в якому вказані кількість, вид призначення холодильників, рік випуску та серійний номер, та технічні паспорти. Також необхідно було мати договір на проведення дезінфекції автотранспорту та акти виконаних робіт за останній місяць відносно кінцевої дати подання пропозиції.

Управління освіти Дарницької РДА очолює Євгенія Списовська, уповноваженою особою є Галина Чигир. У 2022 році правоохоронці повідомили Списовській про підозру в розтраті бюджетних коштів у великому розмірі. Ще вона відома закупівлею солі з іонами срібла.

Київською фірмою «Гранат» володіють директорка Катерина Білокриницька, Катерина Дедова та Юлія, Андрій і Володимир Циганки. Білокриницька також володіє ТОВ «Бізнес Плюс Лтд» з Юлією і Володимиром Циганками. Крім того, Андрій і Володимир Циганки володіють ТОВ «Продуктова компанія «Ц». Усі фірми зареєстровані за однією адресою.

У 2015 році поліція підозрювала, що посадовці «Гранат» і «Бізнес Плюс Лтд» зловживаючи службовим становищем штучно завищували ціни на продукти для навчальних закладів Дарниці. Мовляв, «всупереч вимогам чинного законодавства, продукти харчування ТОВ «Гранат» придбаються як у безпосередніх виробників готової продукції, так і в роздрібній мережі, потім із відповідною націнкою реалізуються на ТОВ «Бізнес Плюс ЛТД», після чого із ще одним етапом націнки реалізуються до навчальних закладів Дарницького району м. Києва».

Однак вироку по тій справі не було.

Усього з 2016 року фірма «Гранат» натендерила 622 млн грн, найбільше – в нинішнього замовника.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»