Держцентр зайнятості зробив 70% передоплати за сервери по угоді на 79 млн фірмі, яка вже мала проблеми з виконанням угод
18.07.2023   //  

Державний центр зайнятості 27 червня за результатами тендеру уклав договір з ТОВ «ІТ Ескорт» на поставку серверного обладнання на суму 79,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Умовами договору передбачена попередня оплата 70% від ціни договору. Вже 5 липня замовник перерахував фірмі авансовий платіж 55,40 млн грн, про це повідомляється на державному веб-порталі «Spending.gov.ua». Строк поставки товару до 25 грудня 2023 року.

У тендерній документації замовник не вимагав забезпечення виконання договору про закупівлю або банківської гарантії забезпечення авансового платежу, щоб хоч якось знизити ризики не поставки товару в умовах війни. Або можливого припинення діяльності «ІТ Ескорт» з причин, які не залежать від постачальника, обставин непереборної сили та форс-мажорних обставин.

Разом з тим, «ІТ Ескорт» вже потрапляло у судові справи, пов’язані з виконанням тендерних угод.

У 2018 році ДП «Маріупольський торгівельний морський порт» замовив фірмі за 4,50 млн грн комп’ютерні програми Microsoft Office 2016 та Microsoft Office ProPlus 2016. Але перевіркою Управління Держспецзв’язку в Донецькій області було встановлено, що на усіх комп`ютерах державного підприємства (730 шт.) було встановлено «застаріле» офісне програмне забезпечення Microsoft Office 2010.

ДБР з цього приводу у 2019 році відкрило кримінальне провадження 42019050000000170. Однак ще через два роки фірма виграла позов проти ЗМІ, які зробили публікації про маріупольську закупівлю.

У свою чергу «ІТ ескорт» у 2021 році отримав замовлення вже від самої ДБР на поставку товарів виробництва «Cisco» на 7,25 млн грн. Однак було поставлено лише половину необхідного. А решту фірма поставити не змогла у зв`язку з тим, що компанія «Cisco», яка поставляє замовлену позивачем продукцію, повідомила про обмеження у виробництві через пандемію «Covid-19» та глобальну нестачу напівпровідників.

ДБР подало до суду позов щодо стягнення пені з «ІТ ескорту» у розмірі 652 тис грн за невчасну поставку товару. І суд прийняв рішення на користь замовника.

Директором «ІТ ескорту» є Сергій Кучеренко, власник – Кирило Романенко. Раніше він презентував цифрову платформу для картографування зруйнованого та пошкодженого житла, а також для надання житлової допомоги на рівні громад.

Анна Кислякова, «Школа аналітиків», Юрій Ніколов, «Наші гроші»