Коли в Prozorro почне публікуватися інформація про ціни в незбройних оборонних закупівлях
11.04.2023   //  

Пояснює ДП «Прозорро».

Нова редакція Закону «Про оборонні закупівлі» передбачає дуже чіткі строки для початку звітування оборонними замовниками та військовими частинами про свої закупівлі.

23 квітня в системі Prozorro має з’явитися (і з’явиться ) механізм для публікації цін за одиницю в оборонних закупівлях.

З того ж дня оборонні замовники та військові частини матимуть звітувати про ціни за одиницю в актуальних контрактах — протягом 10 робочих днів від дня його підписання.

А у період з 23 квітня по 22 червня потрібно буде прозвітувати про всі договори, укладені з початку повномасштабного вторгнення. Тобто з 24 лютого 2022 року до 23 квітня 2023 року.

закЯка саме інформація буде публікуватися в Prozorro?

Звітуватимуть лише за незбройні закупівлі: харчування, пальне, речове майно, ремонти тощо. Від 200 тис. грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн — для робіт.

У звітах не буде міститися чутливої інформації (наприклад, про обсяги закупівель чи найменування постачальника). Тільки назва замовника, предмет закупівлі та ціна за одиницю.

Тож передбачене новим законодавством рішення максимально враховує всі ризики для безпеки нашої країни, і водночас стане першим кроком до відновлення прозорості в оборонних закупівлях.