У Філатова під час війни відписали 114 мільйонів на благоустрій набережної та центру (додано)
21.02.2023   //  

(додано повідомлення про розрив угод)

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 15 лютого за результатами тендерів замовив фірмі «Автомагістраль 2016» капітальний ремонт елементів благоустрою на 114 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2021 році «Автомагістраль 2016» виграла два тендери щодо благоустрою на 233 млн грн, з яких оплатили тільки 90 млн грн. Проекти скоригували й провели нові тендери.

  • Цьогоріч фірма відремонтує благоустрій по вулиці Набережна Перемоги від будинку 102Б до будинку 68/1 та від будинку 50 до будинку 1А за 67 млн грн. У тому числі виконають земляні роботи, озеленення, влаштують огорожі, покриття, клумбу, газони, поливальну систему для них, санвузол, боларди, питні фонтанчики, лавки, урни тощо.

Ціни простих будматеріалів загалом на рівні інших тендерів. Так, дрібнозернистий щільний асфальтобетон типу Б марки 1 коштує 4 533 грн/т, що на рівні або дешевше від свіжих цін в Кривому Розі та грудневих цін у Дніпропетровської САД.

Серед дерев найдорожчими є чотири сакури Autumnalis rosea 30-40 sol 5xv mdb по 73 500 грн. Судячи з маркування, це дорослі дерева-солітери з обхватом стовбура 30-40 см після п’яти пересадок із грудкою землі в мішковині й металевій сітці. У Німеччині вони залежно від висоти у межах 2-4 м можуть коштувати 1 800-3 600 євро, тобто десь 71-142 тис грн.

Огорожа індивідуального виготовлення з нержавіючої сталі коштує 13 721 грн/м, питні фонтанчики – по 107 тис грн, паркові лави – по 16-18 тис грн, а урни – по 9-15 тис грн.

  • Ще за 48 млн грн замовили ремонт благоустрою території від будинку 5 по вулиці Херсонській до будинку 1 по проспекту Пушкіна та в районі будинків 1, 3, 5, 7 по проспекту Пушкіна і бульвару Кучеревського. Виконають опоряджувальні роботи, влаштують клумби, лавки, урни, покриття, озеленення, освітлення, полив тощо.

Гранітна стела коштує 1,41 млн грн, гранітні паркові лави – по 124 тис грн, а гранітні паркові урни – по 41 тис грн. Що до стели, то мова про новий човен ФК «Дніпро», про встановлення якого писали в серпні 2022 року. На фото видно гранітні лави та урни.

Найдорожчими деревами виявились сім кронованих кримських сосон висотою 4-6 м по 44 тис грн. Зараз кримські сосни висотою 4-5 м можна знайти у продажу в розплідниках по 18 тис грн, а висотою 7 м – по 30 тис грн, але це без урахування доставки з-під Києва.

Фірма отримала підряди без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Обидві закупівлі перевіряє ДАСУ, яка знайшла ознаки якихось порушень.

Це перші великі тендери щодо капремонту благоустрою у Дніпрі після вторгнення Росії, але один менший вже був: восени інша фірма взяла 11 млн грн на сквер Євгена Клочка.

«Автомагістраль 2016» із Дніпропетровщини належить директору Олегу Логвиненко з Дніпра. Вона орендує техніку в криворізької фірми «Буд Регіон» Олексія Буріка, який у 2010-2013 роках працював у Департаменті ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА, дійшовши до посади директора. Потім він був заступником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського до жовтня 2014 року і заступником голови Дніпропетровської облради щонайменше до липня 2015 року. У ЗМІ він згадувався як позаштатний радник мера Дніпра Бориса Філатова. Також раніше особа на ім’я Олексій Сергійович Бурік була позаштатним помічником екснардепа від «Блоку Петра Порошенка» Вадима Нестеренка.

Нагадаємо, торік Дніпропетровська ОДА виділила 1,84 млрд грн за ремонт сільських та районних доріг подалі від фронту. Ці гроші освоїли дві фірми. «Будінвест інжиніринг» заробив 1,55 млрд та ще 297 млн грн отримала компанія «Автомагістраль 2016», у якої «Будінвест» орендував техніку та розігрував з нею тендери. Співвласницею «Будінвесту» є Яна Хланта – супутниця Валентина Резніченка, голови Дніпропетровської ОДА.

Після виходу публікації договори розірвали з нульовою оплатою «відповідно до статті 651 Цивільного Кодексу України». Стаття передбачає розірвання договору за згодою сторін, за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною або у разі односторонньої відмови від договору. Конкретна підстава невідома.

 

Анна Сорока, «Наші гроші»