Ціна на хлорку під час вторгнення злетіла в вдвічі: «Дніпроводоканал» купив на 118 мільйонів
16.01.2023   //  

КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради 2 січня уклав угоду на постачання рідкої хлорки для очищення води на 118 млн грн. Ціна речовини піднялась рівно в два рази у порівнянні з попередньою закупівлею водоканалу у квітні 2022 року на початку вторгнення. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Нині у ТОВ «Зовнішагротранс-1» замовлено хлорку в контейнерах по 90 840 грн/т і балонах по 95 100 грн/т. Весною 2022 року водоканал замовляв хлорку з «Дніпроазоту» по 46 тисяч гривень. Однак ця угода у липні була розірвана. В цей період виробництво на «Дніпроазоті» та низці інших хімічних підприємств України було зупинено через ризики бойових дій та через проблеми з логістикою і високі ціни на газ.

У 2021 році водоканал замовляв у цієї ж фірми по 45 763 грн./т, і тоді ця ціна була на чверть дорожчою ніж у виробника АТ «Дніпроазот». У 2021 році ціни на хлорку були на рівні 20-30 тисяч гривень.

Наразі в Україну постачається хлорка з Румунії. Вона розливається у контейнери та балони на «Аульській хлорпереливній станції» (Дніпропетровська обл) і звідти доставляється споживачам. Відтак ціна на хлорку в Україні зараз також залежить від курсу долара, який у порівнянні з весною зріс.

На цьому тендері «Дніпроводоканалу» Аульська станція була присутня, однак з невідомих причин не знижувала ціну і дозволила виграти конкуренту.

ТОВ «Зовнішагротранс-1» зареєстровано в Ужгороді Закарпатської області. Власником є Валерій Поляков з Дніпра.

Відмітимо, що у грудні водоканали Кременчука і Горішніх плавнів замовляли хлорку у ТОВ «Енвіротех-інжинірінг» трохи дешевше від Дніпра – по 87 тис грн.

Однак були і дорожчі закупівлі. Наприкінці грудня «Покровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» замовило у ТОВ «Марілайф» хлорку в контейнерах по 110 тис грн за тону.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»