«Укргідроенерго» відписало 35 мільярдів на добудову Дністровської ГАЕС за шість років
10.10.2022   //  

ПрАТ «Укргідроенерго» 30 вересня замовило Консорціуму «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд» добудову першої черги та будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС за 35,49 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Будівництво третьої черги у складі гідроагрегатів №5-7 до кінця 2028 року обійдеться у 28,79 млрд грн. Із них на обладнання піде 17,53 млрд грн., а на роботи – 11,26 млрд грн. Договір дозволяє виплату підряднику авансів до 50% вартості будівельних матеріалів та основного гідросилового обладнання, а також до 100% вартості обладнання та виробів.

Добудова першої черги у складі гідроагрегатів №1-3 до кінця 2026 року коштуватиме 6,70 млрд грн. Із яких на роботи припадає 6,31 млрд грн., а на обладнання – 380,42 млн грн. У цьому випадку можливі аванси до 80% вартості будматеріалів, обладнання та виробів.

Ціни у специфікаціях вказані переважно за комплекти. Турбінна олива Тп-30 у більшому договорі коштує 89-115 грн./л без ПДВ. Зараз її можна знайти у продажу по 98109 грн./л.

Закупівлі провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин.

В обґрунтуваннях сказано, що «Укргідроенергобуд» виграв торги щодо першої черги станції в 2011 році. Потім із ним укладали угоди за переговорними процедурами. Наразі концерн будує одночасно першу й другу черги, що дозволяє виконувати пов’язані між собою технологічно та сумісні будівельні роботи, а тепер почне ще й третю чергу. Як стверджує замовник, заміна підрядника унеможливить одночасне виконання сумісних і пов’язаних робіт по всіх трьох чергах, що може погіршити якість робіт і сповільнити їх виконання. За його словами, будівельний майданчик неможливо розділити на черги, бо багато конструктивів пов’язані між собою (наприклад, підвідний і відвідний водоводи). Отже, нині немає конкуренції серед будівельних організацій, які б могли виконати всі роботи і взяти на себе гарантійні зобов’язання по будові в цілому та окремих частинах.

Акціонерами столичного «Укргідроенергобуду» на чолі з Валентиною Зіміною є ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» (далі «Дніпро-СГЕМ»), ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро», ПрАТ «Метробуд», ТОВ «ШДСУ» і ТОВ «Інтергідробуд».

Основними акціонерами «Дніпро-СГЕМ» є Олександр Коростильов і Юрій та Михайло Ковальови, а раніше ним було російське ВАТ «ОТЧПТ «Спецгiдроенергомонтаж».

Найбільшою часткою статутного капіталу «НТК Енпаселектро» володіє Юрій Бондаренко – екс-директор консорціуму. Серед міноритаріїв фірми є Володимир Шевчук, який колись був директором «Дністровської ГЕС», депутатом Чернівецької облради від Партії регіонів і помічником Степана Кубіва як нардепа 8 скликання від партії «Блок Петра Порошенка».

Пакет у 25% акцій «Метробуду» належить Олегу Токареву – голові наглядової ради АТ «Київметробуд». Крім того, 25% акцій має Ігор Завіновський, який є директором ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» громадянина Росії Івана Шестака. 26% належить українці Оксані Волошиній. Ще 15% «Метробуду» володіє домініканська фірма «T&A Industries Ltd», яка також має 8% акцій «Київметробуду».

«Інтергідробуд» належить Олександру Бартюку і Людмилі Ратушній, а «ШДСУ» – Олександру Дунайському.

За даними «Ділової столиці», консорціум не чужий Ігорю Сироті, який очолив «Укргідроенерго» у 2011 році й зберіг своє крісло донині.