Сім’я вбитого в Україні російського вояка не отримала обіцяні Путіним 6 мільйонів «гробових»
12.08.2022   //  

66-річний Юрій Черняк з селища Бреди Челябінської області (РФ), який втратив сина Олександра на війні в Україні, не може отримати «гробові». Про це пише видання «161.ru» з посиланням на «74.ru».

З моменту похорону 40-річного Олександра Черняка минуло майже три місяці, але обіцяних компенсацій досі не нараховано.

Юрій Черняк звертається до різних інстанцій — до військових та чиновників, дійшов до приймальні президента, але скрізь отримує відписки: у виплатах не те щоб відмовляють, але водночас нічого конкретного не обіцяють.

Юрій Черняк звернувся до журналістів після того, як зрозумів, що нараховувати посмертні виплати ніхто не поспішає.

«Немає слів! Це ж знущання! Наша сім’я залишилася віч-на-віч із горем, у нас загинув син. Мати дуже переживає, щодня ходить на могилку. А начальникам аби кишені набити: ну загинув — і гаразд, у нас багато ще. Полковники чи чиновники з уряду чомусь не посилають на Україну своїх синів. Олександр пішов допомагати країні. Вантажі 200 йдуть і йдуть, а всім начхати», – розповідає Юрій Черняк.

Олександр Черняк вирушив добровольцем до України 30 березня, а загинув 8 травня. Його направили у військову частину до Ростова і після прибуття на місце уклали тимчасовий договір. Але, незважаючи на наявність контракту, виникли проблеми із виплатами. Як пояснює Юрій Черняк, все через те, що Олександр був добровольцем.

«Тільки брединська адміністрація виплатила 100 тис рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на два), і те, мабуть, лише тому, що я там людей знаю і мене знають. Але взагалі нам передбачено один мільйон від регіону та п’ять мільйонів федеральних грошей, плюс ще за поховання та за пам’ятник мали заплатити, — розповідає батько загиблого. — А вийшло так: родичі зібралися, скинулися хто скільки може й ховали власним коштом. Навіть зарплату його ніхто не виплатив за той час, доки він був в Україні. Жодних мільйонів ніхто не бачив».