Під Москвою зупинився найбільший у Росії завод із виробництва вторинного свинцю
08.07.2022   //  

Без експорту став найбільший у Росії завод із виробництва вторинного свинцю «Фрегат». За півтора місяці Мінпромторг не видав жодної ліцензії на вивезення металу. Аналітики думають, що влада боїться дефіциту свинцю для «оборонки». Про це пише «Комерсант».

Підмосковний завод «Фрегат» призупинив роботу. Мінпромторг не видав підприємству ліцензії на експорт свинцю, а внутрішній попит на нього вкрай низький. Завод щорічно випускає до 40 тис т свинцю і сплавів, тобто близько чверті всього обсягу виробництва цього металу в РФ. За п’ять місяців 2022 року «Фрегат» випустив близько 17,5 тис т.

У «Фрегаті» кажуть:

«Поки що припинення роботи розраховане на один місяць. Дивитимемося, що буде далі з ліцензуванням. Шукатимемо ринки збуту».

Середня облікова кількість працівників заводу – 227 осіб, їм виплачують дві третини окладу. Виторг ТОВ «Фрегат» в 2021 році становив 7,54 млрд руб., прибуток – 99,7 млн ​​руб. Загалом у РФ кілька десятків заводів випускають свинець. Серед великих, окрім «Фрегата», «Розквітмет», «Екорусметал», «Агроприлад» та УГМК. За словами джерел, частина підприємств на межі повної зупинки, деякі пішли у позаплановий ремонт.

Із 15 травня по 15 листопада виробники свинцю мають отримувати ліцензію на експорт необробленого металу. Постачальник має подати ліцензію на збір, утилізацію, обробку та знешкодження старих свинцево-кислотних акумуляторів ОСКАБ (сировина для цього виробництва). Проте завод не може мати ліцензії одразу на всі види діяльності з ОСКАБ. Мінпромторг хотів за допомогою ліцензування подолати кустарну переробку ОСКАБ.

Видання вже розповідало про проблеми свинцевих заводів через зупинку експорту. Того ж дня Мінпромторг спочатку заявив про помилки у заявах заводів, а потім опублікував проект поправок. Згідно з ними, виробнику достатньо буде мати ліцензію лише на один або кілька видів діяльності з ОСКАБ. Але відповідна ухвала уряду досі не опублікована.

У Росії її виробляється близько 200 тис т вторинного свинцю на рік. Більшість продається за кордон, у світі частка РФ – близько 6%. За оцінками ІПЕМ, торік на експорт пішло 127,3 тис т свинцю, майже половину купили ЄС та Швейцарія. За словами джерел, ЄС не відмовлявся від російського металу, експорт став тільки через проблеми з ліцензіями. Але, згідно з п’ятим пакетом санкцій, ЄС заборонить купувати російський свинець з 10 липня.

Мінпромторг пропонував російським заводам шукати партнерів серед дружніх країн, але без ліцензії та без розуміння дати та обсягу постачання вести такі переговори безглуздо.

Ціни на свинець у світі падають: у березні ціна металу досягла рекорду $2,5 тис за тонну, а тепер впала до $1,9 тис., каже Сергій Гришунін з НРА. На його думку, експорт свинцю заборонили через страх дефіциту на тлі відсутності первинного виробництва металу в РФ після закриття свинцевого цеху у Владикавказі у 2018 році. Є ризик зостатись без свинцю, який використовується у військовому машинобудуванні та патронній промисловості.