У Росії в десятки разів подорожчає підключення приватних будинків до електромереж
04.07.2022   //  

У Росії різко зросте вартість технічного приєднання приватних будинків до електромереж, зміни торкнуться також дрібних та середніх підприємців. Про це пише «Російська газета».

Наразі плата за технічне приєднання будинків до електричних мереж із максимальною потужністю споживання до 15 кВт для населення РФ становить 550 рублів загалом (для переведення вартості у гривні діліть приблизно на три). Така потужність необхідна для енергозабезпечення будинку площею до 150 квадратних метрів. Із липня плата за потрібну потужність зростає до 5 тисяч рублів за 1 кВт. Отже, тепер вартість приєднання нового будинку (15 кВт) може зрости до 75 тисяч рублів, а фермерського господарства (150 кВт) – до 750 тисяч рублів плюс плата за підведення мережної інфраструктури до будинку.

На практиці для будинку площею менше 150 кв. м треба 7-10 кВт, тобто підключення коштуватиме 35-50 тис рублів замість 550 рублів. Отже, вартість зросла в десятки разів.

Про причини злету ціни не повідомляється. «Російська газета» зазначає лише те, що це відбувається в рамках «традиційного» підвищення комунальних тарифів в Росії з 1 липня. В регіонах комунальні платіжки виростуть на 3-6%.