У Росії не виключають закриття всіх кінотеатрів до кінця року
23.06.2022   //  

Російські кінопрокатчики несуть грандіозні втрати у зв’язку із введеними санкціями, при цьому вони так і не отримали очікуваної допомоги від держави і тепер не виключають закриття практично всіх кінотеатрів в Росії. Якщо це трапиться, відновити їх не вдасться протягом наступних 5-10 років, передає «Сибір.Реалії».

На думку Асоціації власників кінотеатрів, понад половину кінозалів в РФ до кінця цього року закриються. Є ще більш песимістичний прогноз: до кінця року закриються абсолютно всі кінотеатри країни (зокрема 90% приватних). Через відсутність голлівудських прем’єр люди перестали ходити у кіно, падіння відвідуваності на сьогодні становить орієнтовно 70%.

«Ми дуже чекали цієї весни та літа, були зняті обмеження щодо заповнюваності залів, народ звик і не боявся коронавірусу, попереду був сезон блокбастерів – «Морбіус», «Бетмен», «Фантастичні тварюки». І тут «спецоперація», санкції, почали йти студії. Була якась надія, промайнула інформація, що, можливо, влітку хтось із голлівудських кінокомпаній повернеться. Але введені санкції «у відповідь» проти керівництва Universal Pictures, я вважаю, поставили на наших надіях (і не лише наших) жирну крапку», – розповідає директор компанії «Кінопрокат Омськ» (кінотеатри «Слава» і «Первомайський») Дмитро Савельєв.

«Дай Боже, щоб я помилявся, але я не вірю у повернення Голлівуду до Росії в найближчі три роки. Нам стільки разів казали, що кінопрокат, собака, помирає, от точно помирає, але зараз, схоже, точно помре. Тільки разом із нами постраждають і ті бізнеси, яких ми забезпечували роботою: постачальники сировини, побутової хімії, обслуговування кінопроекційного обладнання, компанії з обслуговування кас, програмних забезпечень тощо. Усі ці люди залишаться без роботи!», – наголошує Савельєв.

«Ситуація просто фатальна: Голлівуду немає та допомоги держави теж немає», – зауважує, у свою чергу, кіноаналітик, викладач кінобізнесу у першій онлайн-школі Ф. Кривошеєва та на економічному факультеті ВДІКу Сергій Лавров.

«Зараз Фонд кіно веде переговори з урядом РФ щодо виділення 6,5 млрд рублів, але до чого це призведе, ніхто не знає. Ці гроші потрібні лише для того, щоб частина кінотеатрів до осені хоч би протрималася. До речі, 14,5 млрд було в бюджеті країни закладено, і транш у 60% суми, за моїми даними, пройшов, тобто ці гроші на зйомки продюсери отримають. Так ось наша пропозиція була в тому, щоб 40%, що залишилися, віддали кінотеатрам. Ми писали петицію, але чиновники Мінкультури просто не прийшли на цю зустріч. А це, гадаю, вже говорить про те, що жодної грошової допомоги не отримаємо і жодні аргументи не спрацюють», – зазначив Лавров.

«За найгіршого сценарію, якщо не буде потрібної держдопомоги, навіть державні кінотеатри – їх приблизно 900 по всій країні – ледве доживуть до нового року. Валерій Фокін, який видає «Радянський кінематографіст», підрахував – якщо закриються всі кінотеатри, їх неможливо буде відновити протягом наступних 5-10 років, тобто треба буде все починати заново. Хоча у Росії вже й запланували знімати блокбастери з мільярдними бюджетами. Але насправді їх ніхто дивитися не буде – ніде буде їх дивитися», – упевнений Лавров.

Відзначимо, що на сьогодні в Росії власники кінотеатрів десь поки що обходяться скороченням кількості кінозалів, десь сеанси проводять лише у вихідні та свята.

В умовах фінансового провалу деякі кінотеатри в Росії навіть йдуть на кроки, які експерти називають «самогубними», а саме – нелегально видають в прокат зняті через війну в Україні з російського прокату голлівудські стрічки. Так зробив, наприклад, кінотеатр «Москва» у Владивостоці у середині травня. Досвідчені учасники ринку зауважують, що у разі піратського прокату покарання отримує не країна, а конкретний кінотеатр.

«Навіть за умов світового бойкоту піти на такий крок можуть лише кінотеатри-камікадзе, усвідомлюючи, що це останній прокат перед остаточним закриттям. Ті кінотеатри, хто показав піратські копії, хто спробував це зробити, вони вже зачинені», – пояснює Лавров.

За його словами, кінотеатр, який хоча б раз показав піратську продукцію, вирушає у вічний бан. «Тому кінопрокатник, якщо він йде на піратство, вирішує: показую зараз піратку тиждень-два, розраховуюся з усіма боргами і йду надовго. І йде. Я в цьому бізнесі [кінопрокат] вже 30 років, але саме зараз, мені здається, ми бачимо занепад галузі як такої», – додав він.

Нагадаємо, до кінця 2022 року прогнозується, що російські кінотеатри втратять більше 11 млрд рублів.

За підрахунками російських мереж кінотеатрів, лише через відмову випускати у прокат дві голлівудські картини – «Бетмен» та «Морбіус» – кінотеатри в Росії втратили близько 5 млрд рублів.