РФ провалила імпортозаміщення медтехніки через обмеження в держзакупівлях: спочатку «третій», а потім і «другий зайвий»
12.05.2022   //  

Частка імпортної медтехніки на російському ринку медобладнання може досягати 80%, а запчастини для її ремонту в Росії фактично не виготовляються, повідомляє «Комерсант« із посиланням на Сергія Ваніна, виконавчого директора асоціації міжнародних виробників медтехніки IMEDA.

Формально медтехніка не увійшла до списків товарів, які Євросоюз та США заборонили імпортувати до РФ, прийнявши низку санкційних пакетів за напад РФ на Україну. Але на її постачаннях позначилися зміни на ринку логістики – доставка товарів до Росії ускладнена через виходу з РФ великих логістичних компаній.

В результаті в низці клінік виник дефіцит імпортних та вітчизняних витратних матеріалів. Серед того, що доводиться економити медперсоналу, виявилися: рукавички (31%), катетери (22%), інфузійні системи, метелики для постійного внутрішньовенного катетера (17%), деззасоби та антисептики (16%), шовний матеріал (15%) , шприци (13%), маски (10%) та бахіли (6%).

«Ми сподіваємося, що найближчим часом це питання постачання запчастин буде врегульоване, інакше оперативно та своєчасно обслуговувати та ремонтувати медтехніку, яка перебуває у різних медустановах по всій країні, буде неможливо»,— каже Ванін.

У той же час перспективи імпортозаміщення на ринку медтехніки залишаються неясними. З 2015 року для цієї мети було запущено окрему федеральну цільову програму «Розвиток медичної та фармацевтичної промисловості», однією з цілей якої було збільшення частки виробленої в РФ продукції до 2020 року до 40%. Однак, за даними Рахункової палати, за підсумками 2020-го цей показник дорівнював лише 28,8%, а в 2019 році при плані 36% фактичний показник опинився на рівні 27,2%. Водночас, за оцінками Національного рейтингового агентства, у цей період імпорт медтехніки та медвиробів у середньому, навпаки, подвоївся.

Відносну невдачу щодо імпортозаміщення цієї продукції можна було б пояснити тим, що Мінпромторг, намагаючись стимулювати розвиток галузі, зробив акцент на обмежувальні, а не стимулюючі заходи. Так, відомство запровадило на держзакупівлях правило «третій зайвий», а потім і «другий зайвий», а також встановило для державних лікарень та клінік особливі квоти на придбання вітчизняної медтехніки. Вони, втім, за підсумками 2021 виявилися виконані тільки частково.