Закуплені до санкцій іноземні сіялки не можуть висівати російське насіння
06.05.2022   //  

Російські фермери залежать не тільки від іноземного посівного матеріалу, а й від імпортного обладнання. Так, сіялки іноземного виробництва не пристосовані для висівання російського насіння.

Ситуацію в агросекторі Уральського регіону досліджували журналісти Уралинформбюро.

Найгірша ситуація склалась з насінням овочевих культур – картоплі, буряка, кукурудзи, соняшника. Серйозно шкутильгає імпортозаміщення в овочевій сфері на Уралі. 90% насіння овочів там імпортні, панування зарубіжної селекції з певних культур майже 100%.

Аграрії Челябінської області змушені перейти на гібридні сорти вітчизняної селекції, але цей процес не простий та довготривалий. Для виведення будь-якого сорту картоплі потрібно 10-15 років, щоправда, щоб одержати гібрид часу потрібно менше.

На думку заслуженого агронома РФ Лідії Смирнової, для заміщення зарубіжної продукції недостатньо тільки вивести свої сорти та гібриди, бо фермери, які працюють із зарубіжним насінням, використовують імпортне обладнання, а зарубіжна сівалка просто не висіє російське насіння.

«Нехай навіть у нас є напрацювання якісь за виведеними сортами та гібридами, треба налагодити їх виробництво, а для цього потрібно дуже багато хорошої техніки, найголовніше – машини, які доводять насіння до кондиції, там багато всяких “прибамбасів”».

При цьому в самому аграрному секторі відчувається серйозна нестача робочої сили.

«Немає людей, ніхто не йде працювати в сільське господарство, проблема неймовірна. А галузь насінництва вимагає багато людської копіткої роботи, мало не ручної», – зазначила агроном.

Як писали «Наші гроші», у Волгоградській області аграрії вже потерпають від нестачі багатьох сортів та видів імпортного насіння.