Смоленський пекар заявив, що хліб і далі дорожчатиме, а субсидії нічого не покривають
21.04.2022   //  

У березні пекти хліб у Смоленській області стало на третину дорожче, ніж у лютому. При цьому субсидії не покривають дорожчання сировини і логістики. Про це розповів власник пекарні «Хлібна мануфактура» Андрій Сущенко виданню «Про що говорить Смоленськ».

За словами підприємця, він змушений був переписати цінники. Його компанія підняла ціни пропорційно зростанню вартості сировини для хліба, щоб не працювати у збиток.

«Усі бачили майже дворазове зростання ціни на цукор у березні. Зараз вона впала лише на 10 рублів (для переведення цін у гривні діліть приблизно на три), але це все одно висока ціна по відношенню до лютневої (47 рублів). Те саме стосується цін на маргарин, олію, мак, насіння, борошно. Вони зросли на 50-100%. Таким чином, витрати на виробництво хлібобулочних виробів у березні збільшилися на 30% відносно лютого», – каже Сущенко.

Щоб стримати зростання цін на хліб, уряд планує давати пекарям субсидії у розмірі 2,5 рубля на кілограм хлібобулочних виробів. Але, за словами підприємця, цього мало для компенсації подорожчання сировини і логістики. Треба мінімум 6 рублів на кілограм.

Кореспондент запитав, чи ті, хто бере субсидію, зобов’язані заморозити відпускні ціни на певний час. Сущенко підтвердив і додав, що механізм отримання субсидії не розроблений, а ціни на сировину підскочили ще на початку березня: «Уявляєте, який касовий розрив ми отримали за ці півтора місяці? Однак, повторюся, 2,5 рубля на кілограм – це дуже мало».

Як каже підприємець, торік уряд також виділяв «антикоронавірусну» субсидію у розмірі 2 рублі на кілограм, але багато хто від неї відмовився, бо вона явно не компенсувала втрат.

Сущенко прогнозує зростання ціни хліба на 10-15% за рік при гарному розкладі. Однак ідеться про собівартість, тоді як ціна хліба на полицях магазинів залежить не тільки від виробників. За словами підприємця, якщо раніше націнка мереж була 15-25%, зараз вона може сягати 100%, причому мережі говорять виробникам не лізти в їхнє ціноутворення.