Китайці продали «Укргазвидобуванню» газоперекачувальних агрегатів на $5 мільйонів
14.12.2021   //  

АТ «Укргазвидобування» 9 грудня за результатами тендеру уклало дві угоди з компанією «Jereh Oil & Gas Engineering Corporation» (Китай) щодо постачання газоперекачувальних агрегатів на $4,98 млн або 133,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року виробник поставить три газоперекачувальні агрегати із запасними частинами на два роки експлуатації. Крім того, він повинен виконати шеф-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, провести навчання обслуговуючого персоналу замовника та забезпечувати технічне обслуговування протягом перших двох років експлуатації.

Зокрема один ГПА на базі компресора Ariel JGT/4 із двигуном Waukesha L7042 GSI S5 для дотискної компресорної станції «Комарно» коштуватиме $2,46 млн, або 66,00 млн грн., а два ГПА на базі компресора Ariel JGJ/2 із двигуном Waukesha F18GL/GLD для установки комплексної підготовки газу Вишневського газоконденсатного родовища – по $1,26 млн, або 33,85 млн грн. Це вартість комплектів із запчастинами і всіма супутніми послугами.

Сума угод виявилась на 20% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 168,03 млн грн.

Допущеними конкурентами були ТОВ «Армко-Інжинірінг» з агрегатами виробництва компанії «Euro Gas Systems S.r.l.» (Румунія) на базі компресора Ariel (США) із двигунами Caterpillar та Waukesha і компанія «Honghua International Co., Ltd.» (Китай) з агрегатами виробництва компанії «CNPC Jichai Power Company Limited» (Китай). При цьому обидва китайські учасники неодноразово скаржились один на одного в АМКУ, проте безуспішно.

Дві компанії не допустили до аукціону, оскільки вони не усунули недоліки протягом доби після ознайомлення з ними. Це були згадана румунська «Euro Gas Systems» і АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг». Спільним недоліком було те, що вони зазначили менший тиск на виході з ГПА, ніж вимагала документація тендеру.

Ще «Euro Gas Systems» не подала графік поставки і завантажила незавірені перекладачем сертифікати спеціалістів, банківську гарантію без дати рішення і номера протоколу, яким затверджена тендерна документація, та відгук від «Армко-Інжинірінг» по договору, що не зазначений в довідці про виконання аналогічного договору. А «СМНВО-Інжиніринг» не завантажило витяг із реєстру держателів акцій про власників більше 10% акцій та подало роздруківку з програми розрахунку параметрів роботи ГПА без перекладу і не повністю.

Фірма «Jereh Oil & Gas Engineering Corporation» із групи «Jereh Group» (Китай) уперше отримала підряд. Однак інша фірма із цієї ж групи – «Yantai Jereh Petroleum Equipment & Technologies Co Ltd» – із 2017 року натендерила в «Укргазвидобуванні» 628,09 млн грн.