На інфраструктуру для житла нового власника «Більшовика» Київ витратить суму, близьку до отриманої від його приватизації
25.10.2021   //  

У разі забудови житлом ділянки заводу «Більшовик» на Шулявці, із місцевого бюджету доведеться витратити на будівництво соціальної інфраструктури суму, близьку до отриманої державним бюджетом від приватизації. Про це йдеться у статті «Завод «Більшовик»: від великої приватизації до великої афери».

27 жовтня відбудеться аукціон із приватизації АТ «Перший київський машинобудівний завод» (колишній завод «Більшовик»). За умовами, інвестор повинен буде вкласти 57 млн грн в розвиток заводу – однак, йдеться про його дочірнє підприємство у Жашкові (Черкаська обл.), що займає ділянку площею 4 га. Для інших же ділянок заводу, а це загалом понад 50 га в чотирьох областях, включаючи 35 га на Шулявці в Києві, умови приватизації не встановлюють жодних вимог у використанні новим власником.

ФДМУ не приховує, що під час приватизації пропонують купити саме право користування землею, як основний актив, в основному для забудови житлом. Втім, новий власник «ПКМЗ» за 1,9 мільярди (ціна купівлі плюс виплата боргів заводу) може отримати «валізу без ручки».

35 га на Шулявці – це комунальна земля. Більше того, це промзона, де будівництво житла прямо заборонене. Тому для житлової забудови новому власнику необхідно буде домовитися з Київрадою.

Як відомо, мешканців нового житла всією необхідною соціальною інфраструктурою має забезпечити місто за свої кошти. На ділянці «Більшовика» за нормативами може бути 16-25 тисяч нових мешканців, тож Київраді доведеться десь знайти від 1 до 2,5 мільярдів грн, за умови прийняття усіх необхідних рішень для переведення 35 га на Шулявці під житлову забудову.

Таким чином, від приватизації держава очікує отримати щонайменше 1,9 млрд грн. А місто Київ у подальшому витратить 1-2,5 млрд грн, щоб забезпечити проект переможця необхідною інфраструктурою.

Детальніше про це читайте у статті «Завод «Більшовик»: від великої приватизації до великої афери».