Суд офіційно наказав АМКУ розглянути заяву щодо монопольних зловживань Ахметова на електроринку
30.09.2021   //  

Господарський суд м.Києва 27 вересня наказав Антимонопольному комітету розглянути заяву споживача щодо зловживання монопольним становищем групою компаній ДТЕК на ринку теплової електрогенерації. Відповідний наказ про примусове виконання рішення підписав суддя Юрій Підченко.

Представники «Ліги антитрасту» що вели юридичний супровід справи на боці споживача, передали судові документи Державній виконавчій службі Мінюсту для примусового виконання.

«Антимонопольний комітет в останній рік-два постійно відмовлявся розглядати заяви споживачів щодо зловживань з боку монополістів. І ось вперше нам вдалось у суді довести, що АМКУ таки повинен виконувати свою роботу по відношенню до найбільшого олігарха України», – каже засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Антимонопольний комітет у лютому 2021 року відмовився розглядати заяви самої «Ліги антитрасту» як громадської організації, та окремих споживачів щодо зловживань з боку ДТЕКу.

«Офіційною причиною відмови в АМКУ вказували те, що завищені ціни на електроенергію та загроза віялових відключень не порушують права споживачів. Цю позицію Комітет відстоює у суді, добиваючись права взагалі не розглядати заяв від споживачів щодо будь-яких порушень з боку монополістів. І для відстоювання інтересів олігархів АМКУ витрачає кошти платників податків, тобто наші з вами гроші», – пояснила Загребельська.

Нагадаємо, Госпсуд м. Київ 4 серпня задовольнив позов споживача Ольги Євстігнєєвої до Антимонопольного комітету з вимогою розглянути заяву щодо штучно створеного ДТЕКом дефіциту електрики та завищених цін зимою 2020-2021 рр. На виконання цього рішення і був виданий судовий наказ від 27 вересня.

Минулої зими компанія Ріната Ахметова масово зупиняла енергетичні блоки на різних ТЕС під приводом технічних проблем. На складах ДТЕКу також не було достатньої кількості вугілля, яке також видобувають компанії того ж Ріната Ахметова.

Штучно утворений дефіцит призвів з одного боку до зростання ціни електроенергії, що принесло тому ж ДТЕКу додатковий дохід. З іншого боку, це створило загрозу національній безпеці та змусило Україну імпортувати електрику з Росії та Білорусі.

У грудні 2020 року АМКУ через «недоведеність порушення» також закрив справу щодо розрахунку у 2016-2017 роках ринкової ціни електроенергії (справа «Роттердам+»), відкриту за заявою НАБУ.