Антирейдерська колегія в липні: 1 анулювання, 22 блокування
01.09.2021   //  

Протягом липня Антирейдерська колегія (Колегія з розгляду скарг у сфері держреєстрації Міністерства юстиції) та її регіональні відділення 425 разів розглядали скарги. Щонайменше 21 із цих розглядів був повторним. Це випадки, коли розгляд перенесла сама Колегія, або ж скаргу переглянули за дорученням міністра юстиції Дениса Малюськи чи за судовим рішенням. Відтак, треба враховувати, що скарг, на відміну від розглядів, було менше

На кого найбільше скаржилися. Нотаріуси.

Перелік усіх нотаріусів, на яких скаржилися у липня 2021 року, можна переглянути тут. Всього у скарги за липень 2021 року потрапили 132 нотаріуси. Варто врахувати, що ми беремо дані щодо скарг із оголошень про розгляд на сайті Мін’юсту. Розглядів однієї скарги могло бути кілька, тому дані по деяких скаргах можуть повторюватися кілька разів. Також однією реєстрацією можна відрейдерити завод, а можна припинити десяток договорів оренди десь у селі, і так потрапити у топи. А ще скарги бувають необгрунтованими. Утім, гадаємо, загальну «температуру по палаті» цей перелік може показувати.

Топ нотаріусів, на яких найбільше скаржилися

10 скарг (10 розглядів)

Іван Леденьов, м. Вишневе, Київська область

8 скарг (8 розглядів)

Олена Косюк, м. Одеса

6 скарг (12 розглядів)

Ліана Вдовіна, м. Дніпро

5 скарг (5 розглядів)

Віктор Криворучко (м. Київ)

4 скарги

Максим Юдін (м. Київ, 4 розгляди)

Тетяна Дишлева (5 розглядів, раніше працювала у м. Одеса, тепер відсутня в реєстрі нотаріусів. Зараз проходить обвинуваченою у кримінальному провадженні, про яке ми писали тут)

Олександр Селехман (м. Ужгород, 4 розгляди)

Топ реєстраторів, на яких найбільше скаржилися

Повний перелік реєстраторів, на яких скаржилися у липні 2021 року  – тут. Усього у скарги потрапило 233 реєстратори.

9 скарг (9 розглядів)

Володимир Гаращенко, Ревненська сільрада Бориспільського району Київської області

8 скарг (8 розглядів)

Аліна Голубенко, Южненська міськрада Одеської області

5 скарг (5 розглядів)

Ірина Білолюбська, Стецьківська сільрада Сумського району Сумської області

Тетяна Васалатій, Кумарівська сільрада Первомайського району Миколаївської області

Олексій Верестун, КП «Агенція адміністративних послуг» Київської області

Дмитро Юрченко, Новоолександрівська сільрада Дніпровського району Дніпропетровської області

4 скарги (4 розгляди)

Володимир Зелінський, Голопристанська міськрада Херсонської області

12 розглядів було щодо дій управлінь Мін’юсту, 6 – щодо дій виконавців.

Анулювання та блокування

Інформації про нотаріусів, яким анулювали доступ, станом на час підготовки матеріалу (до 6 серпня 2021 року) в Мін’юсті не публікували.

Реєстратор, якому анулювали доступ

Олена Науменко, Томилівська сільрада Білоцерківського району Київської області (ДРРП, анулювання)

Нотаріуси, яким блокували доступ до реєстрів

Кароліна Меженська (ДРРП, блокування 3 міс)

Ліана Вдовіна, м. Дніпро (4 накази по ЄДР:  блокування 1 міс, друге блокування 1 міс, третє блокування 1 міс, четверте блокування 1 міс)

Олена Косюк, м. Одеса (ДРРП, блокування 1 міс)

Сергій Розсоха (ЄДР, блокування 1 міс)

Золтан Русанюк, м. Київ (ДРРП, блокування 14 днів)

Реєстратори, яким блокували доступ до реєстрів

Дмитро Савченко (ДРРП, блокування 6 міс)

Владислав Бабич (ДРРП, блокування 3 міс)

Крістіна Бадьорна (ЄДР, блокування 3 міс)

Ірина Білолюбська (ДРРП, 2 накази: блокування 3 міс і ще одне блокування 3 міс)

Михайло Живко (ДРРП, блокування 3 міс)

Едуард Рустамян (ДРРП, блокування 3 міс)

Наталія Хілько (ДРРП, блокування 3 міс)

Валентин Зелений (ДРРП, 2 накази:  блокування 2 міс і ще одне блокування 2 міс)

Альбіна Коваль (ДРРП, блокування 2 міс)

Назар-Павло Павлишин (ДРРП, блокування 2 міс)

Олександр Петруньок (ЄДР, блокування 2 міс)

Максим Крайняк (ДРРП, блокування 1 міс)

Щодо 98 скарг (приблизно 20% від усіх скарг за липень) уже відомі результати. На час публікації матеріалу затримка з оприлюдненням наказів після розгляду не сягала більше 35 днів.

По 354 розглядах пропущені строки

Мін’юст повинен розглядати скаргу не пізніше, ніж 45 днів після її реєстрації. Детальну статистику щодо скарг, які розглянули в липні з порушенням строків, можна переглянути тут.

Скарга, яку розглядали найдовше – 568 днів

Скарга, яку Мін’юст розглядав найдовше (якщо не враховувати розглядів за судовими рішеннями) – Юрія Романенка щодо земельної ділянки площею 25 га у Київській області. Що по ній вирішили, Міністерство досі не оприлюднило.

Скарга, яку розглянули найшвидше – 6 днів

Cкарга стосується бізнесу, а таких скарг у Колегії на порядок менше, тому їх розглядають швидше. Скаржився Віталій Ставцов на реєстраційну дію Крістіни Бадьорної щодо Малого приватного підприємства фірма “Фартон”. Оскаржуваною дією реєстраторка змінила керівника і представника підприємства. Як встановила Колегія, реєстраторка провела дію на підставі протоколу зборів засновників підприємства, у якому кількість голосів не відповідала необхідній кількості для прийняття рішення щодо зміни керівника, а також не приймалося рішення про виключення з Єдиного реєстру юросіб відомостей про представника підприємства. Оскаржувану реєстрацію Антирейдерська колегія скасувала, а реєстраторці Бадьорній блокували доступ до ЄДР на 3 місяці.

26 відмов у розгляді скарг

Протягом липня станом на час підготовки матеріалу з‘явилося 26 відмов у розгляді скарг, підписаних особисто міністром. Найстаріша скарга зареєстрована в Міністерстві 15 травня 2020 року, найсвіжіша – 29 червня 2021 року.  Даних про одноособовий розгляд скарг не було.

46 передоручок

Також ми зафіксували 46 скарг, по яких Колегія прийняла рішення, але міністр юстиції з ним не погодився і повернув скарги на повторний розгляд за процедурою “повторного розгляду дорученням Мін’юсту”, яку спрощено називають передоручкою. Дані про всі передоручки за липень можна переглянути тут

5 наказів із затримкою в півроку

Ми фіксуємо накази, які опублікували через пів року і більше після розгляду Антирейдерською колегією. Таких наказів за липень було 5.

Топові розгляди липня

До таких розглядів цього разу ми внесли скарги, в яких йшлося про активи великого розміру.

Скарга щодо реєстраційних дій, якими змінено, зокрема, учасників, представників, керівника та редакцію статуту ТОВ “БТК Агро”. За даними Youcontrol, компанія володіє 113 земельними ділянками, 6 транспортними засобами і 1 об’єктом нерухомості. Скаржився Олексій Волошин, на дії трьох фахівців – реєстраторки Аліни Голубенко (змінила, зокрема, в компанії учасників, керівника та видалила відомості про представників), дії нотаріуса Олени Баранової (змінила склад учасників), а також на дії нотаріуса Валентини Горецької (змінила відомості про учасника, редакцію статуту та представників товариства). Колегія вирішила, що документи, подані нотаріусам Барановій та Горецькій, “відповідали вимогам законодавства”, а тому в нотаріусів не було підстав для відмови. А щодо дій реєстраторки Голубенко, то там скаржник пропустив строки оскарження.

Ще по шести скаргах Мін’юст не опублікував рішень за результатами розгляду скарг, але, судячи з реєстрів, у цих скаргах йдеться про досить великі активи.

Скарга щодо реєстрації по ТОВ “Страхова компанія “Мотор-гарант” із групи родини Богуслаєвих. Ключова особа в цій групі – нардеп 5-8 скликань, президент та міноритарний акціонер «ПАТ «Мотор Січ» Вячеслав Богуслаєв.

Скарга щодо реєстрації по ТОВ “Лан-снаб” (296 земельних ділянок, 5 об’єктів нерухомості, 3 авто).

Скарга щодо реєстрації по ТОВ “Верхньодніпровське сільськогосподарське підприємство Агрофірма Промінь” (447 земельних ділянок, 9 авто, 5 об’єктів нерухомості).

Скарга щодо реєстрації по “СТОВ “Акцент-агро” (139 земельних ділянок, 3 об’єкти нерухомості, 3 авто).

Скарга щодо реєстрації по СТОВ “Агрофірма “Маяк” (326 земельних ділянок, 10 об’єктів нерухомості, 5 авто).

Скарга щодо реєстрації по ТОВ “Агро-юні” в Запорізькій області (142 земельні ділянки, із яких 37 – право приватної власності, 10 транспортних засобів та 2 об’єкта нерухомості).

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші»