#тупість_чи_корупція Житомирці придумали нову заточку на дорожньому тендері
17.06.2021   //  

10 червня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА внести зміни у тендерну документацію з капітального ремонту дороги С061101 Забране-Візня км 0+500 – км 6+500 очікуваною вартістю 52,07 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Таке рішення колегія прийняла за скаргою ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького. Компанія поскаржилася на те, що Замовник вимагав від учасників закупівлі референс-лист із зазначенням не менше трьох реалізованих проектів. Там мали бути контактні дані усіх Замовників, зокрема їхні e-mail адреси. Додатково учасники мали надати «листи рекомендаційного характеру», де б Замовники реалізованих проектів мали вказати перелік виконаних робіт на об’єктах, а також інформацію про якість і своєчасність виконаних робіт.

При цьому Житомирська ОДА залишила за собою право звернутися до цих Замовником по e-mail, щоб підтвердити справжність листів-рекомендацій, і якщо протягом трьох днів той Замовник не відповість, або ж не підтвердить справжність листа, така компанія не підтвердить свою кваліфікацію і буде відхилена Замовником.

Скаржник вказав, що, по-перше, не може надати референс-лист саме по трьом реалізованим проектам, а, по-друге, вважає незаконним встановлення вимоги щодо надання відповіді від замовників протягом трьох днів. За словами Скаржника, він ніяк не зможе вплинути на те, щоб третя сторона вчасно відповіла. До того ж, якщо за підтвердженням інформації до третьої сторони звернеться сам Замовник, Скаржник не знатиме напевне, чи йому відповіли та що саме було у цій відповіді.

За словами Замовника, триденний термін встановлений тому, що строк розгляду тендерної пропозиції компанії, яка вказала на аукціоні найменшу ціну, складає не більше п’яти робочих днів.

«ПП «Автомагістраль» протягом останніх 5 років виконувало роботи з реконструкції та капітального ремонту на сотнях автомобільних доріг, загальна сума вартості яких обчислюється мільярдами гривень. Водночас, не зважаючи на це, Скаржник, будучи монополістом у сфері дорожніх робіт на території Житомирської області, акцентує увагу, що не в змозі надати інформацію про 3 виконані проекти, чим тільки підсилює сумніви у достовірності наданої ним інформації», – додала Житомирська ОДА.

Антимонопольний комітет став на сторону Скаржника, вказавши, що строк і факт надання відповіді від його Замовників сам Скаржник контролювати не може, а тому це є дискримінацією.

«З незалежних від учасника підстав Замовник може надати негативну відповідь або не надати відповідь на запит протягом трьох робочих днів, що буде розцінюватись як ненадання (анулювання) учасником рекомендаційного листа та/або недійсність (анулювання) інформації, щодо якої був зроблений запит на підтвердження», – вказано у рішенні колегії.

«Тупість чи корупція? Думаю, симбіоз двох факторів. З одного боку, це «творчість» людини, яка нічого не тямить в тендерах. З іншого, зручна «корупційна заточка». Адже замовниками за аналогічними договорами здебільшого є державні установи, в яких за 3 дні електронний лист навіть з канцелярії не доходить до виконавця, не кажучи про відповідь.  Добре, що поки що є куди скаржитися. Проте, Банкова зараз активно взялася за реформу Тендерної колегії АМКУ. А значить, скоро, скоріш за все, і оскаржувати таку маячню буде нікуди.» – каже засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Протягом 2020-першої половини 2021 року ПП «Автомагістраль» отримало 51% підрядів Служби автомобільних доріг і Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА на поточний середній ремонт, капітальний ремонт та реконструкцію доріг області (5,64 млрд гривень з 11 млрд сукупно).

Засновником і директором «Автомагістралі» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.