В Україні в вечірню годину утворився дефіцит електроенергії у 8% попиту
07.06.2021   //  

В Україні на ринку «на добу наперед» (РДН) в червні спостерігається дефіцит пропозицій електроенергії у 22-гу годину вечора.   Про це свідчать дані «Оператора ринку».

5 червня станом на 22.00 дефіцит електроенергії склав 320 МВт, або 8% від попиту, який був у цю годину на РДН.

РДН 5 червня 22.00

Такі дефіцити електроенергії призвели до стрибка ціни: в останні дні ціна на цю вечірню годину виросла до 2048 грн. за МВт-год. У порівняні з показником середньої ціни на РДН в травні, ця ціна вища на 120%.

Нагадаємо, 1 червня і Міненерго відбулася нарада під керівництвом міністра Германа Галущенка, за результатами якої міністерство звернулося з листом до НКРЕКП з пропозицією, зокрема, ввести тимчасову заборону трейдерам та електропостачальникам подавати заявки на продаж електроенергії на РДН.

Раніше із цією ініціативою виступала холдинг ДТЕК РінатаАхметова та народний депутат Людмила Буймістер, яку ЗМІ називають серед найактивніших лобістів енергетичних інтересів ДТЕК.

За словами засновниці «Ліги Антитрасту» Агії Загребельської, такі ініціативи міністра Г.Галущенка та компанії ДТЕК призведуть до зниження конкуренції та посилення ринкової влади компанії ДТЕК та інших на «ринку на добу наперед».

Станом на 7 червня у аварійний ремонт виведено два енергоблоки ТЕС: на Запорізькій ТЕС та Курахівській ТЕС (обидва належать компанії ДТЕК Ахметова). Востаннє блоки ТЕС (здебільшого групи ДТЕК) масово виводилися у аварійний ремонт у розпал лютневих морозів. Тоді така ситуація на фоні зменшення обсягу виробництва атомної генерації створила в країні енергетичну кризу. Після зупинки блоків ТЕС ціни на РДН злетіли на 18%і за підсумками першого тижня лютого склали 1720 грн/ МВт*год. Після відкриття імпорту з Росії та Білорусі та нарощування його обсягів ціни знизилися.

Нагадаємо, у травні Україна зі ініціативи Міненерго тимчасово до 1 жовтня заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Перед цим з заявою про обмеження імпорту е/е з цих країн до уряду звернулася ДТЕК.