В ДАСУ заявили на «Оператора ГТС» через його бажання одного виробника на 1,8 млрд
21.04.2021   //  

«Ліга Антитрасту» звернулась до ДАСУ щодо невиконання ТОВ «Оператором газотранспортної системи України» рішення тендерної колегії АМКУ щодо усунення дискримінаційних вимог документації в закупівлі на 1,8 мільярда гривень.

У жовтні 2020 року «Оператор газотранспортної системи України» оголосив закупівлю машини спеціального призначення: регуляторів, вузлів, теплообмінників та фільтрів, що використовуються в газифікації.

Замовник у вимогах прописав, що всі компоненти продукції, яка закуповується, мають бути виготовлені виключно одним виробником, створеним у 2019 – 2021 роках.

ПрАТ «Факел», який частину компонентів виготовляє сам, а частину закуповує у інших виробників – не зможе через такі вимоги взяти участь в процедурі. Тому підприємство поскаржилось до АМКУ на встановлення неправомірних вимог, які значно обмежують конкуренцію та жодним чином не впливають на якість продукції.

У грудні 2020 року Колегія АМКУ стала на бік скаржника, визнала дискримінаційними вимоги тендерної документації і зобов’язала замовника внести до неї зміни.

На виконання рішення Колегії АМКУ, Замовник вніс зміни, однак лише в частині вимоги до дати створення підприємства, а вимогу щодо виготовлення всіх компонентів продукції виключно одним виробником – залишив.

Через це ПрАТ «Факел» повторно оскаржив зазначену вимогу до АМКУ, та відомство повторно констатувало їх дискримінаційність, зазначивши, що попереднє рішення Тендерної колегії замовник не виконав.

Враховуючи, що невиконання рішення Колегії карається штрафом, який може накласти Державна аудиторська служба, «Ліга Антитрасту» звернулась до ДАСУ, щоб притягнути посадовців замовника до відповідальності за ігнорування вимог Комітету.