Зловживацькі температурні коефіцієнти Фірташа знов під прицілом АМКУ
14.04.2021   //  

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету взяло до розгляду заяву споживачки, яку підготувала «Ліга Антитрасту», щодо монопольних зловживань облгазів та газзбутів протягом вересня 2019 – грудня 2020 з так званими температурними коефіцієнтами, а по факту – накрученим обсягом газу у платіжках.

НКРЕКП та Міністерство енергетики не затверджувало розміру таких донарахувань. А Комітет наприкінці 2019 року вже визнавав їх нарахування 16 облгазами з групи «РГК» Дмитра Фірташа незаконними та оштрафував за це на 278 млн грн – тоді порушення стосувалося періоду з жовтня 2018 по серпень 2019.

Після цього «Ліга антитрасту» закликала споживачів скаржитися в АМКУ на донарахування температурних коефіцієнтів вже в новому періоді (вересень 2019 – грудень 2020). Щоб надалі мати можливість стягнути їх в подвійному розмірі.

«Десятки споживачів звернулися до нас по допомогу. Ми підготували відповідні заяви. І першу відомство вже прийняло до розгляду. Тепер до 26 травня АМКУ має або розпочати справу, або обґрунтувати, чому порушення немає (в чому ми дуже сумніваємось). Отже, очікуємо на хороші новини», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Якщо ви теж бажаєте спробувати повернути свою переплату по «температурних коефіцієнтах» у подвійному розмірі, тоді Завантажте зразок за посиланням https://bit.ly/3wCgTVT, зазначте дані свого облгазу і газзбуту, вкажіть до якого часу були такі неправомірні нарахування, підпишіть заяву та направте до АМКУ. Якщо бажаєте, щоб це зробили за вас, заповнюйте форму https://bit.ly/39RND3Z та експерти вам допоможуть.

«Пам’ятайте, чим більше заяв, тим більше шансів, що відомство без зволікань покарає порушників. Ми впевнені, що українські споживачі не мають платити монопольну ціну та мають право на отримання послуг належної якості», – вказують у «Лізі антитрасту».