Ексдепутат Гройсмана заправить на 15 мільйонів облавтодор, який ще «закрутив гайки»
25.02.2021   //  

ДП «Вінницький облавтодор» Укравтодору  23 лютого за результатами тендеру замовило ПП «Фірма «Яско» дизель на 14,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч через мережу АЗС фірми у Вінниці та області поставлять 600 тис л дизельного палива по 24,65 грн. за літр. Замовник оплачуватиме його протягом чотирьох місяців.

За даними сайту «Все АЗС», на дату укладення угоди дизель ДП на заправках Вінниччини коштував у роздріб 24,09-29,49 грн./л, а ДП+ – 22,20-30,99 грн./л. Середні роздрібні ціни становили відповідно 26,79 грн./л і 26,60 грн./л, що трохи дорожче від договірної ціни.

Фірма «Яско» принесла документи якості на дизпаливо типу ДТ-З-К5 сорту F (відповідає ДП-З-Євро5-В0) виробництва ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (Білорусь).

Закупівлю традиційно провели за спрощеною/допороговою процедурою. На неї більше ніхто не прийшов, тому переможець «Яско» отримав нинішній підряд без конкуренції.

Тендерна документація вимагала надати не менше двох аналогічних договорів за 2019-2020 роки. Причому сума за кожним договором мала бути не менше очікуваної вартості закупівлі. До того ж, виконання за кожним аналогічним договором за один календарний рік повинно було становити не менше ніж 85% від загальної ціни цього договору.

Крім того, треба було мати не менше 15 власних або орендованих або партнерських АЗС у Вінниці та області, а також нафтобазу – власну чи орендовану тощо – в області. «Яско» вказала власні 15 заправок та власну нафтобазу по вул. Вінницьке шосе, 15 у Гнівані.

Нагадаємо, на попередньому тендері потенційний учасник вимагав від «Вінницького облавтодору» змінити вимогу щодо 10 АЗС у Вінниці та області, але той відмовився.

Фірма «Яско» належить Ігорю Скоромному – ексдепутату Вінницької міської ради від «Вінницької європейської стратегії» Володимира Гройсмана. У 2020 році у Вінниці мали відкрити Почесне консульство Республіки Латвії, яке мав очолити Скоромний, але, як пише видання «deputaty.in.ua», імовірно, захід перенесли через пандемію COVID-19.

За останній рік «Яско» уклала десять угод з «Вінницьким облавтодором» на суму 133,74 млн грн. Усе – за спрощеною/допороговою процедурою: один учасник, один переможець. Спершу з вимогою наявності у постачальника як мінімум десяти АЗС, а тепер – 15 АЗС.

«Вінницький облавтодор» із 2016 року очолює Ігор Шаповал, який до того працював на підприємстві головним інженером. За даними «Чесно», на місцевих виборах балотувався до Вінницької облради від «Української стратегії Гройсмана», однак депутатом не став.