Поліція перевіряє, як бізнес-центр Крючкова на Печерську за допомогою нотаріуса виріс з 85 до 2900 квадратних метрів (фото)
24.02.2021   //  

Управління розслідування особливо тяжких злочинів Головного слідчого управління Нацполіції України з вересня 2020 року розслідує кримінальне провадження за фактом того, що нотаріус безпідставно збільшив площу нерухомого майна по вул. Кіквідзе (Бойчука Михайла), 44-А з 85,1 кв м до 2874,4 кв м. Про це свідчить ухвала Київського апеляційного суду від 8 лютого.

У 2017 році на аукціоні було продана лінійна диспетчерська станція площею 85 кв м по вул. Кіквідзе (Бойчука Михайла), 44-А. Її купило ТОВ «Лавістон» за 1,61 млн грн.

Станція розташовувалася в межах двох земельних ділянок загальною площею 0,1 га, що перебували у користуванні «Київпастрансу».

Слідство встановило, що у подальшому невстановлені особи протягом 2017-2020 років, достовірно знаючи про відсутність документів, які дають право виконувати на ній будівельні роботи, без одержання містобудівних умов та обмежень, розроблення, погодження та затвердження у встановленому порядку проектної документації, отримання дозволів на початок підготовчих та будівельних робіт, без здійснення державного контролю за дотриманням державних будівельних норм, стандартів і правил, організували виконання будівельних робіт, які полягали у будівництві офісного комплексу за вказаною адресою.

А у липні 2020 року столичний нотаріус  вніс зміни до державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо об’єкту на вул. М. Бойчука, 44-А, змінивши його площу, у результаті чого площа вказаного об’єкту безпідставно була збільшена до 2874,4 кв м.

У вересні 2020 року поліція визнала офісний центр на вул. М. Бойчука, 44-А речовим доказом у справі.

15 жовтня 2020 року Шевченківський райсуд наклав арешт на цей офіс. Втім, 8 лютого цього року апеляційний суд цю ухвалу скасував і в клопотанні прокуратури про накладення арешту відмовив.

Власником ТОВ «Лавістон» є Леонід Крючков – колишній помічник нардепа Вадима Столара у 2010-2012 рр. У 2019 році він балотувався до парламенту за списками ОПЗЖ.

Леонід Крючков веде бізнес у державних портах з оточенням начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції Ігоря Купранця.

До 2016 року Леонід Крючков був заступником директора ДП «Укрінмаш» з концерну «Укроборонпром». Його брат Дмитро Крючков є фігурантом справи НАБУ щодо розкрадань на «Запоріжжяобленерго». У квітні 2018 року Дмитра Крючкова затримали у Німеччині. У квітні 2019 року його екстрадували в Україну, після чого він був арештований. Однак, після внесення 7 млн грн застави він вийшов із СІЗО. 2 листопада 2020 року Вищий антикорупційний суд призначив цю справу до розгляду.

Після Майдану Дмитро і Леонід Крючкови були долучені до різних схем у енергетиці завдяки рекомендації Ігоря Кононенка, повідомляв тодішній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Після двох років співпраці Крючкови були відсторонені від енергосектору.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”