Міноборони не змогло повернути два гектари в охоронній зоні Київської фортеці, де хочуть звести житловий комплекс
19.02.2021   //  

Господарський суд м. Києва відмовив Міністерству оборони України та Київському квартирно-експлуатаційному управлінню у задоволенні позову про визнання недійсними рішень про продаж ділянок по вул. Рибальській, 24/16 у Печерському районі м. Києва. Про це свідчить рішення від 28 січня.

Йдеться про ділянки загальною площею 2,18 га, які у 2006 році за рішеннями Київради спочатку були передані в оренду, а потім продані на користь ТОВ «ЛВ-Холдинг». Крім того, у грудні 2006-го Київрада змінила цільове призначення цих 2,18 га на «будівництво офісно-житлового комплексу».

У подальшому ділянка неодноразово перепродавалася. Останній раз – у 2011 році на користь ТОВ «ЖК «Імперіал».

Міноборони заявило, що вказані 2,18 га є землями оборони, які були відчужені незаконно. За даними Міноборони, ця ділянка входить в межі 3,31 га військового містечка № 11. Цю землю, як стверджують військові, вони отримали за рішенням Київради 1951 року. І ця земля може перебувати виключно у власності держави, і відчужувати її можна – за згоди Кабміну.

Суд розглянув матеріали справи і дійшов висновку про те, що позов є необґрунтованим, оскільки ділянка по вул. Рибальській, на думку суду, не набувала статусу земель оборони.

По-перше, через не оформлення військовими відповідних документів на цю землю. Так, у 1951 році Київрада вирішила питання щодо поновлення відводу ділянки, що передбачало подальше оформлення правовстановлюючих документів на землю.

По-друге, у 1995 році КМДА, з врахуванням спільного Наказу Голови державного комітету України по земельних ресурсах та Міністерства оборони, затвердила матеріали інвентаризації, згідно з якими ділянка 2,75 га на вул. Рибальській не використовувалась за цільовим призначенням і було запропоновано передати її до земель запасу.

Ця справа розглядається судами з 2018 року. У 2019 році суд першої інстанції вже відмовляв у задоволенні позову Міноборони. Апеляція залишила його без змін. Однак, Верховний Суд відправив справу на новий розгляд.

Відомо, що у 2016 році столична прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактами незаконного відчуження «ЛВ-Холдингу» ділянок по вул. Рибальська, 24/16, що розташовані в охоронній зоні пам’ятки архітектури національного значення «Башта №5 Київської фортеці», а також розтрату коштів «Асвіо Банк» службовими особами цього банку у змові з ТОВ «ЖК «Імперіал».

За даними слідства, службовці «Асвіо Банку» уклали ряд іпотечних договорів з товариствами та громадянами, які мають ознаки легалізації грошових коштів або земельних ділянок або укладання кредитних угод без фактичної видачі кредитних коштів.

Зокрема, у 2012 році «ЖК «Імперіал» передав в іпотеку «Асвіо Банку», який контролювали брати Супруненки, ділянку вул. Рибальська, 24/16 під фінансове зобов’язання 105 млн грн. Водночас цю ж ділянку фірма передала в іпотеку компанії GPP Developers Ltd під фінансове зобов’язання $20 млн.

Власником ТОВ «ЖК «Імперіал» є ТОВ «Фортакс Девелопмент Груп» і Андрій Гнатюк. Власником «Фортакс Девелопмент Груп» є лондонська компанія «Джіппі Девелоперс Лтд» (GPP Developers Ltd) і Андрій Гнатюк. GPP Developers Ltd була пов’язана із братами Супруненками.

Олександр Супруненко – колишній депутат Київради, колишній народний депутат. Його брат В’ячеслав Супруненко – колишній депутат Київради від Блоку Леоніда Черновецького. Був одружений на дочці Черновецького

а даними слідчих, станом на 2017 рік ділянка на вул. Рибальська, 24/16 використовувалася як автостоянка. Після 2017 року даних про хід кримінального провадження немає.