«Ліга антитрасту» збирає постраждалих від інсулінового картелю «Ново Нордіску» для відшкодування шкоди
16.02.2021   //  

Після того як АМКУ встановив завищення картелем фармгіганту «Ново Нордіск» та його дистриб’юторів цін на інсулін до 82% лікарні можуть відшкодувати з них збитки у подвійному розмірі.

Йдеться про період 2011-2017 років, коли в Україні діяв картель у складі групи «Ново Нордіск» та її дистриб’юторів: ТОВ «Медфарком», ПАТ «Медфарком-Центр», ТОВ «БаДМ», ТОВ «БаДМ-Б», ТОВ «Аптека «3І», ПАТ «Ганза», ТОВ «Фармадіс» та ТОВ «Медфарм». Їхня діяльність призвела до завищення ціни на ліки. І Антимонопольний комітет минулого року нарешті покарав сумарним штрафом 188 млн грн фармацевтичну групу «Ново Нордіск» в особі компаній «Ново Нордіск А/С» (Данія) і «Ново Нордіск Хелс КЕА АГ» (Швейцарія) та її дистриб’юторів в Україні за вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

За даними АМКУ, компанії укладали договори з непрозорою системою ціноутворення, наслідком яких було завищення цін на препарати «Ново Нордіск» для кінцевого споживача.

Законодавство про захист економічної конкуренції, окрім штрафу за таку діяльність картелю, передбачає також можливість отримання від порушників відшкодування заподіяної шкоди у подвійному розмірі (переплачені за ліки кошти помножені на два). Тому всі постраждалі споживачі можуть звернутись за стягненням грошей до суду.

Для того, щоб інститут відшкодування став реальним інструментом боротьби з картелістами та монополістами,  «Ліга антитрасту» та наші партнери – юридична фірма ADVANQ надають безкоштовну допомогу постраждалим від картелю: підготовка позовної заяви та супровід судового процесу.

Експерти проаналізували процедури закупівель ліків у період дії картелю та направили до низки замовників (лікарні та «облздрави») листи з пропозицією скористатись нашою безкоштовною допомогою для відшкодування завданої шкоди.

Окремі замовники вже відгукнулись на нашу пропозицію та ми почали спільно з ним збір необхідних документів для ініціювання процесу відшкодування.

Крім лікарень на відшкодування шкоди можуть також претендувати і аптечні заклади, які в період з 2011 по 2017 років купували ліки у зазначених вище компаній. Таким закладам ми пропонуємо  заповнити анкету за посиланням, після чого представники «Ліги антитрасту» з вами зв’яжуться та повідомлять про подальші дії (https://forms.gle/sk4y6fZZtfw4NnkQ8 ).

Як працює схема?

В договорах дистриб’ютори та «Ново Нордіск» використали систему знижок у формі кредит-ноти, за якою знижка надається після виконання умов придбання товарів, наприклад, у певному обсязі або на певну суму, тобто «заднім числом».

Дистриб’ютор купує товар у виробника за визначеною в договорі ціною. Потім дистриб’ютор робить на неї свою націнку та продає його аптекам та лікарням на державних тендерах. Після продажу «Ново Нордіск» робить для дистриб’ютора знижку «заднім числом», таким чином збільшуючи маржу дистриб’ютора на цьому препараті.

За законодавством розмір націнки на таких ліках регулюється державою та не може перевищувати 10%. Завдяки такій системі надання знижок націнка по факту перевищує цю межу, іноді в більш ніж п’ять разів. Як наслідок, на такий відсоток необґрунтовано зростає ціна ліків для покупців в аптеках та лікарень.

Фактично завдяки такій системі знижок виникає подвійне ціноутворення, коли діє два види цін:

  • номінальна ціна лікарського засобу, яка зазначається в договорі між постачальником та дистриб’ютором, є базовою для нарахування митних зборів, торгових надбавок та використовується як база для розрахунку ціни, за якою препарати реалізуються на території України;
  • реальна ціна лікарського засобу, яка є меншою за номінальну та фактично сплачується дистриб’ютором постачальнику, проте не враховується ним при формуванні кінцевої ціни для споживача.

Таким чином, знижки, які отримують дистриб’ютори, слугують додатковим прибутком для останніх, не сприяють зниженню цін для покупців і кінцевих споживачів та навпаки завищують її на розмір цього додаткового прибутку.

За інформацію Комітету, ціна реалізації цих лікарських засобів в аптеки та через процедури державних/публічних закупівель перевищувала максимально можливу ціну подекуди на 82%.

На відміну від дистриб’юторів, які погоджуючись на таку систему ціноутворення, отримували додаткові доходи, споживачі переплачували за придбані ліки.

Завищення ціни лягало фінансовим тягарем  на споживачів, які придбавали препарати в аптеках, та бюджети під час закупівлі ліків через тендери, оскільки надані «заднім числом» знижки не зменшували вартість ліків.

Також публікуємо перелік замовників, які за нашими даними понесли за наслідком такого порушення збитки та можуть їх відшкодувати, щоб потім спрямувати ці кошти, наприклад, на потреби лікарні тощо  (http://bit.ly/3b0QBTk ).

Якщо в переліку є лікарня з вашого міста, поцікавтеся у них, а чи розпочали вони процес отримання компенсації з порушників. Адже, якщо витративши бюджетні кошти ліки із завищеною ціною, вони не будуть вживати заходів задля повернення цих грошей до бюджету, завтра цілком правомірно правоохоронці можуть спитатися в них: «Чи не привела їх бездіяльність до розтрати бюджетних коштів? Або чи не були вони співучасниками порушення?»

 

Посилання на рішення Комітету:

https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist-ekonomichnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-153

“Ліга антитрасту”