«Укргазвидобування» закупило софту у голландського виробника на 30 мільйонів
13.02.2021   //  

4 лютого АТ «Укргазвидобування» підписало договір з ТОВ «Шлюмберже Сервісез Україна» на купівлю програмного забезпечення PipeSim вартістю 30,77 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовник провів закупівлю за переговорною процедурою. В обгрунтуванні переговорки зазначено  про те, що «Укргазвидобування» у 2021 році в усіх проектах буде проводити розрахунки по підбору обладнання, а також по реакції свердловин на оптимізацію робочих тисків у ПЗ PipeSim. А ТОВ «Шлюмберже Сервісез Україна» на сьогодні є єдиним вітчизняним авторизованим постачальником цього обладнання.

Нагадаємо, «Укргазвидобування» закуповує цей софт не вперше – у 2017 році товариство замовило різних ліцензій на софт «Шлюмберже Сервісез Україна» на 6,86 млн доларів. Тоді безстрокову ліцензію на софт PipeSim «Укргазвидобування» отримало безкоштовно. Нині ж «Укргазвидобування» хоче встановити це програмне забезпечення у всіх філіях АТ.

За договором, компанія поставить безстрокові ліцензії на такі модулі:

  • PIPESIM Core System;
  • PIPESIM Network Analysis;
  • Multiflash Package;
  • Multiflash Hydrates;
  • OLGA-S 3 phase;
  • PIPESIM LedaFlow Point Model – 3 Phase.

Початково ліцензії коштували 33,09 млн грн, але компанія надала знижку у 25%, тобто кінцева сума ліцензій – 24,81 млн гривень. Додатково техобслуговування усіх ліцензій на рік становить 5,95 млн гривень.

Засновниками столичної «Шлюмберже Сервісез Україна» є  голландські компанії «Шлюмберже Б.В.» і «Шлюмберже Інвестмент Сервісез Б.В.». Керівником фірми є Адам Джеймс Ботт. Людина з таким ім’ям та прізвищем у 2004-2005 була директором британської 35 Oldfield Road Management Company Limited. До грудня 2020 керівником компанії був Євген Вішнікін. Він також керує прописаним у тому ж офісі ТОВ «Ем-Ай Свако Україна», яким володіє голландська «Шлюмберже Ойл Енд Гез Технолоджіз Б.В.».

Крім того, Вішнікін володіє патентом на «Спосіб обробки привибійної зони карбонатного колектора». Співавторами є екс-заступник голови правління «Нафтогазу» і колишній гендиректор «Укргазвидобування» Ілля Рибчич, екс-заступник гендиректора «Укргазвидобування» і керівник ТОВ «Карпатигаз» Борис Синюк, співвласниця нині припиненого ТОВ «Науково-виробничий центр «Плазма-Техно» Ольга Іванків, професор Інституту геології КНУ ім. Т. Шевченка Віктор Світлицький.