ОАСК пролонгував для «прокладки» схему для отримання без аукціону родовища ільменіту
23.12.2020   //  

Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну службу геології та надр видати ПП «ДБР-3» без проведення аукціону спецдозвіл на видобуток ільменіто-апатитових руд Південної ділянки Давидківського родовища Житомирській області.

Про це написало «Житомир. Інфо» з посиланням на  рішення суду від 9 грудня 2020 року.

З судового рішення відомо, що «ДБР-3» ще в березні подала до Держгеонадр заяву та пакет документів на отримання без аукціону спецдозволу на видобування ільменіто-апатитових руд. Але Держгеонадра заяву повернули, бо на момент її подачі діяла нова редакція Порядку видачі спецдозволів. А саме, для отримання без аукціону дозвільних документів за схемою апробації (коли у заявника є геоінформація по родовищу) потрібно було самостійно провести ці розвідувальні роботи, а раніше їх можна було, наприклад, просто купити. Тепер для отримання геоінформації спочатку потрібно отримати спецдозвіл, а потім на її основі вже отримати інший дозвіл – саме на видобуток.

«ДБР-3» подала заяву до Держгеонадр 16 березня 2020 року, а нові Правила видачі спецдозволів почали діяти з 25 лютого. Тому Держгеонадра повернули заяву, після чого фірма подала позов до суду.

Суд в особі судді Олексія Огурцова встановив, що коли «ДБР-3» збирала геолого-економічну інформацію  та апробацію балансових запасів на Давидківському родовищі ще діяла стара редакція Порядку видачі. Ці роботи були зафіксовані в протоколі Держкомісії по запасах корисних копалин від 12.04.2019 р. Тому суд вирішив, що це і є дата, від якої потрібно рахувати подачу заяви на отримання спецдозволу.

А через те, що Держгеонадра інших причин в відмові заяви не вказала, то суд вирішив повністю задовольнити позов. Крім того, що Держгеонадра зобов’язали видати спецдозвіл, суд також вирішив, що «ДБР-3» може почати роботи на родовищі за принципом «мовчазної згоди» – через 10 днів після закінчення терміну розгляду заяви.

«ДБР-3» засноване в 2003 році в Києві. Його власниками вказані Аркадій Ліходкін, Володимир Чобич, Наталія Лебедєва та Юрій Савчук. Останній є директором та бенефіціаром фірми. Ці ж люди також є засновниками ТОВ «АБВ-4». Обом цим фірмам в лютому 2017 в один день Житомирська облрада погодила спецдозволи на користування надрами. «АБВ-4» претендувала на цирконієві руди та супутні корисні компоненти у Південно-Західній ділянці Яструбецького родовища в Олевському районі, «ДБР-3» – на Південну ділянку Давидківського родовища, що знаходиться у Народицькому районі.

В тому ж році прокуратура заявила по незаконність рішень депутатів та подала до суду позови. По «АБВ-4» прокуратура в суді скасувала рішення Житомирської облради, аналогічну справу по «ДБР-3» – програла. Але незадовго до цього, Держгеонадра скасували наказ про видачу «ДБР-3» спецдозволу на Давидківське родовище. Причина – фірма не заплатила необхідні два мільйони за надання документу. Нині в базі спецдозвіл «Геоінформ» відсутня будь-яка інформація про досвід фірми у видобуванні руд.