Взяли під домашній арешт чиновницю та директора фірми, підозрюваних у розкраданнях на спорткомплексі за 5 мільйонів
22.05.2020   //  

Вінницький міський суд застосував запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до начальника відділу освіти Козятинської райдержадміністрації Вінницької області Аліни Діденко, яку у змові з екс-директором ТОВ «БК Пегас» Мариною Покотила та інженером технагляду підозрюють у заволодінні бюджетними коштами, виділеними на реконструкцію районного спорткомплексу в м. Козятин. Про це свідчить ухвала суду від 30 квітня.

У 2017 році відділ освіти Козятинської РДА на чолі з Аліною Діденко замовив «БК Пегас» реконструкцію незавершеного будівництва «Районного спортивного комплексу» в м. Козятин по вул. Довженко, 107 (коригування) за 3,85 млн грн.

Поліція з’ясувала, що у 2017 р. фірма зобов`язувалось виконати роботи по реконструкції спортивного комплексу – Модульна транспортабельна міні котельня м. Козятин по вул. Довженко, 107.

В подальшому замовник, підрядник та представник ТОВ «Вінстратегія-Будтехекспертиза», яке виконувало технічних нагляд, підписали акт приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року на 785 тис грн., які згідно з висновком експерта від 21.06.2019, виконані не були.

У кінці 2018 р. Діденко підписала з «БК Пегас», яке тоді очолювала Марина Покотило, ще один договір про капремонт і реставрацію (реконструкція незавершеного будівництва «Районного спортивного комплексу в м. Козятин по вул. Довженко (коригування)» за 1,40 млн грн. На відміну від першого замовлення, другий тендер «БК Пегас» отримав без конкуренції.

Сторони знову підписали акти виконаних робіт, які фактично ТОВ «БК Пегас» повністю не виконав. В ухвалі йдеться про нанесення збитків державі на загальну суму 1,10 млн грн.

30 квітня суд застосував до Аліни Діденко запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. 5 травня такий запобіжний захід застосовано до директора ТОВ «БК Пегас», а 6 травня – до інженера технічного нагляду.

До кінця 2017 року директором «БК Пегас» був Анатолій Жовтан. У 2018 році, коли фірма підписала другий договір з відділом освіти, і до осені 2019 року керівником «БК Пегас» була Марина Покотила. Наразі фірма записана на теперішнього директора Олексія Шаблія з Кривого Рогу.

Першими власниками «БК Пегас» на рівних засадах були Яна Шаблій та Марія Брайловська. Остання – мати Миколи Брайловського, який на місцевих виборах 2015 року балотувався до Вінницької міської ради від «Батьківщини».

У 2019 році Вінницьке територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «БК Пегас» на 68 тис. грн за ненадання інформації на вимогу. Штраф накладений у межах розслідування справи про ймовірні антиконкурентні узгоджені дії між ТОВ «БК Пегас» та підприємцем Антоном Толочком.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2018 рр. «БК Пегас» виграла тендерів на загальну суму 97,47 млн грн. У 2019-2020 фірма вже не отримувала держзамовлень.