«Укрнафта» уклала з «Приватом» мирових угод на 7 мільярдів, на третину вже узаконили розстрочку
25.02.2020   //  

ПАТ «Укрнафта» 7 лютого підписало мирову угоду з ТОВ «Котлас», якою фірма отримала п’ятирічну розстрочку на погашення 2,48 млрд грн.

Про це написало видання «Enkorr» з посиланням на ухвалу Східного апеляційного господарського суду, якою було затверджено мирову угоду.

В 2015 році «Укрнафта» продала на аукціонах «Котлас» майже 258 тис т. нафти на загальну суму 2,70 млрд грн. Але фірма за нафту не розрахувалася, в 2018 році Господарського суду Харківської області за позовом «Укрнафти» стягнув цей борг. Розгляд справи перейшов до Східного апеляційного господарського суду, куди сторони звернулися зі спільною заявою про затвердження мирової угоди.

Цей документ визначає борг «Котлас» в розмірі 2,48 млрд грн. (перед його укладанням фірма сплатила 176 млн грн. боргу, та 44 млн грн. було сплачено в 2017-2019 рр.). Строк дії мирової угоди запланований по 31 грудня 2025 року. «Котлас» щоквартально має погашати в середньому 103 млн грн. чистого боргу, перший платіж в розмірі 97,56 млн грн. повинен бути сплачений до 31 березня.

На час дії угоди використовується ставка 14,4% річних з ПДВ.

Сторони домовилися, що штрафні санкції в розмірі індексу інфляції в 2015-2019 роках з урахуванням 3% річних від проспореної суми вважатимуться припинені.

Сума невикористаних штрафів в судовій ухвалі не приведена, але розрахунки «Enkorr» показуються, що «Укрнафта» відмовилася від вимоги стягнення 585 млн грн. штрафів та інфляційних компенсацій.

«Котлас» – найбільший дебітор «Укрнафти» і одна з двох десятків компаній, які були задіяні в виводі  понад 15 млрд грн. з нафтової компанії в 2015 році. З цієї суми біля 7,7 млрд. грн. було виведено шляхом безоплатного відвантаження біля 1 млн т. нафти на адресі п’яти фірм, решта – сплачені аванси за нафтопродукти.

Одна з цих п’яти компаній, що отримали нафту безкоштовно, була «Котлас». За даними Єдиного держреєстру судових рішень, в січні-лютому «Укрнафта» підписала мирові угоди з іншими чотирма фігурантами схеми. Угода на погашення боргу 1,81 млрд грн. була підписана з ТД «Прикарпаттянафтотрейд» (за даними ЗМІ, суд відмовився її затвердити). Також були підписані угоди з ТОВ «Гарант-УТН» (649 млн грн. боргу), ТОВ «Техтрейд групп» (1,1 млрд грн.) та ТОВ «Галнафта» (1,32 млрд грн). В судовому реєстрі не оприлюднені судові рішення по цим мировим угодам, що залишає невідомими їх параметри.

Всі згадані фірми підконтрольні бізнес-групі «Приват». Нещодавно голова НАБУ Артем Ситник заявив, що детективи скерували до САП проекти підозр в справі про нанесення «Укрнафті» збитків.

Від «Наших грошей»

НАБУ розслідує кримінальне провадження №42015000000000722 від 16.04.2015 року про виведення коштів компанії через нафтові аукціони. Отримана сировина була продана підконтрольній групі «Приват» – ПАТ «Укртатнафта» і потім як фінансова допомога переведені на інші фірми, частина нафтопродуктів була продана за аванс самій «Укрнафті».

В березні 2017 Антимонопольний комітет оштрафував фігурантів справи НАБУ за змову і наклав на них 1,3 млрд грн. штрафу. Але минулого фірми почали через суд відміняти штрафи АМКУ.

50%+1 акція «Укрнафти» належить НАК «Напфтогаз», группа «Приват» Ігоря Коломийського та його партнерів контролює біля 42% підприємства та її менеджмент.