Після звернення Філатова поліція розслідує привласнення коштів фірмою Мішалова на котельнях за 35 мільйонів
22.01.2020   //  

Поліція та прокуратура з’ясовують причетність екс-секретаря Дніпровської міської ради В’ячеслава Мішалова до завищення цін під час встановлення у дитсадках і школах 14 теплогенераторних і котелень за 33,7 млн грн. Про це йдеться в ухвалах Індустріального райсуду Дніпра від 13 січня.

За даними правоохоронців, у жовтні мер Дніпра Борис Філатов звернувся до поліції щодо можливого вчинення кримінального правопорушення посадовцями ТОВ «Майстер-Буд» та КП «Комунжилсервіс» Дніпровської міської ради. В подальшому аудитори виявили можливу відсутність придбаного устаткування у «Майстер-Буд», а також відображення у документації зайвих робіт.

За даними слідчих, у 2016 р. «Комунжилсервіс» замовив «Майстер-Буд» встановлення у дитячих садках і школах 14 теплогенераторних і котелень (5 – на 100 кВт, 2 – на 200 кВт і 7 – на 400 кВт), які опалюються пелетами. Комунальники перерахували «Майстер-Буд» 33,7 млн грн.

Слідчі з’ясували, що «Майстер-Буд» за документами виконав роботи на 31 млн грн., а сума неповернутих підрядником коштів становить 1,40 млн грн.

Крім того, правоохоронці встановили, що «Комунжилсервіс» придбало у «Майстер-Буд» котельні за такими цінами:

  • теплогенераторна на 100 кВт – 881 тис грн. (5 одиниць – 4,4 млн грн.);
  • теплогенераторна на 200 кВт – 1,1 млн грн. ( 2 одиниці – 2,2 млн грн.);
  • котельня на 400 кВт – 2,4 млн грн. (7 одиниць – 16,8 млн грн.),

а аналогічне обладнання на момент закупівлі коштувало:

  • теплогенераторнана 100 кВт – 630 тис грн. (5 одиниць – 3,15 млн грн.);
  • теплогенераторна на 200 кВт – 988 тис грн. (2 одиниці – 2 млн грн.);
  • котельня на 400 кВт – 1,6 млн грн. (7 одиниць – 11,2 млн грн.).

Тобто, загальна сума завищення ціни на обладнання, придбане «Комунжилсервіс» у «Майстер-Буд», може становити 7,1 млн грн.

Також, на думку слідчих,  «Майстер-Буд» зайво включив до актів виконаних робіт витрати з перевезення ґрунту на відстань до 15, 20 та 30 км, що не передбачено проектами організації будівництва теплогенераторних. І завищення витрат могло скласти 588 тис грн.

У 2016 р. «Комунжилсервіс» був підпорядкований департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міськради, який у свою чергу був підпорядкований секретарю міськради. Тоді цю посаду займав В’ячеслав Мішалов.

До 2018 р. співвласником «Майстер-Буд» був батько В’ячеслава Мішалова Дмитро Мішалов.

Постачальником котлів «Майстер-Буд» було ТОВ «Лібератор». Власником знаку для товарів та послуг «Лібератор» є В’ячеслав Мішалов. Крім того, згідно з базою ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), В’ячеславу Мішалову видано свідоцтво на знак для товарів і послуг Liberator із зазначеним в описі видом діяльності, пов`язаним із устаткуванням котлів.

Крім того, до лютого 2019 р. керівником ТОВ «Лібератор» був Намоглу Ферхат Мехмет Аріф, який є підписантом ТОВ «Днепропресс Сталь». До квітня 2018 р. власником «Днепропресс Сталь» був Дмитро Мішалов, а керівником у 2018-2019 рр. був його син В’ячеслав Мішалов. «Лібератор» та «Днепропресс Сталь» мають однакову адресу: Дніпро, вул. Героїв Сталінграда, буд 139.

«Комунжилсервіс» при взаємовідносинах із «Майстер-Буд» користувався послугами АТ «Акціонерний комерційний банк «Конкорд», співзасновником якого є «цивільна дружина» Вячеслава Мішалова Олена Сосєдка.

Слідчі вбачають ознаки корупції в діях В’ячеслава Мішалова, оскільки є прямий зв`язок між ним та «Майстер-буд». Крім того Мішалов міг впливати на рішення на користь пов`язаних з ним фірм.

Слідчі звернулися до суду з клопотанням надати їм доступ до інформації операторів мобільного зв`язку, номерами яких В’ячеслав Мішалов користувався, спілкуючись із посадовцями міськради, підпорядкованих підрозділів, підрядниками та іншими особами. Суд клопотання задовольнив. Водночас, суд відмовився надати  документи реєстраційних справ низки фірм, перелік яких можна подивитися тут.

Влітку минулого року мер Дніпра Філатов та В’ячеслав Мішалов публічно конфліктували. Вони звинувачували один одного у корупції через міст у Дніпрі, точніше через зриви строків закінчення його ремонту, який розпочинало ТОВ «Завод Майстер-Профі» Дмитра Мішалова.

Філатов заявив, що хоче, аби родина колишнього секретаря міськради Мішалова опинилася за ґратами, оскільки підрядник (фірма батька В’ячеслава Мішалова) виявився недобросовісним.

Мішалов у відповідь закликав правоохоронців обмежити пересування Філатова за межі України. А пізніше Мішалов розповів: «Після того, як компанія батька виконала 40% моста, отримали 76 мільйонів, відбулася зміна підрядника – новий отримав близько 450 мільйонів на те, щоб закінчити міст, що дає нам подорожчання в три рази в перерахунку на квадратний метр».

Наразі бенефіціарами «Майстер-буду» через ТОВ «Юніком Капітал» є Лариса Флакс, Михайло Тульчинський і Павло Мінасов. Раніше частка Мінасова належала Дмитру Мішалова.

Мішалов-старший раніше був відомий як перший віце-президент компанії «ПриватЛенд». Представник «Привату» Борис Філатов в 2015 році став мером Дніпра. Раніше спільний бізнес з Мішаловим також мав екс-глава адміністрації президента Борис Ложкін. Бізнес-партнером Ложкіна був екс-глава Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко.

Після обрання Мішалова-молодшого депутатом Дніпровської міськради від «Самопомочі» у жовтні 2015 року «Майстер-буд» отримав державних підрядів на 2,03 млрд грн.