Антимонопольники нарешті розслідували змову «гамбрівців» після 6 років провисання справи то в Одесі, то в Києві
30.12.2019   //  

Одеське територіальне відділення АМКУ оштрафувало МСП у формі ТОВ «Гамбрамед» та ТОВ «Румед» на загалом 103,50 тис. грн за розіграний у 2010 році тендер. Про це свідчить рішення Відділення від 20 грудня.

Антимонопольники розпочали розгляд справи про ймовірну тендерну змову між «Гамбрамедом» та «Румедом» ще у квітні 2013 року.

Через два роки, у квітні 2015-го, Відділення направило відповідачам попередні висновки у справі. При чому, попередні висновки були датовані квітнем 2014 року.

Однак, рішення у справі так і не прийняли. У червні 2017 до Відділення прийшло доручення з центрального апарату – віддати матеріали справи до Києва. Лише у квітні 2019 року Комітет зняв блок зі справи та уповноважив Одеське ОТВ АМКУ на її подальший розгляд.

У межах розслідування антимонопольники проаналізували тендер КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» щодо придбання у межах двох лотів медичного устаткування зі строком поставки – вересень-грудень 2010-го.

«Гамбрамед» та «Румед» позмагались за другий лот. Замовлення дісталось «Гамбрамеду» за 337,50 тис. грн.

Спеціалісти Одеського крила АМКУ проаналізували доступні матеріали, з’ясувавши, що:

  • Компанії ведуть господарську діяльність за однією адресою та користувались одними і тими ж номерами телефонів;
  • На момент проведення спірного тендеру відповідачі були пов’язані через засновників – власниками «Гамбрамед» виступали Леонід та Лілія Файнблати, а власниками «Румеду» – ті ж Леонід та Лілія Файнблати, а також Олександр Кушнір та Микита Дімов. Невдовзі Файнблати вийшли зі складу засновників «Румеду», переписавши фірму на згаданого Олександра Кушніра та Галину Жнякіну;
  • Фірми також діяли синхронно у часі, а саме – отримували довідки та гарантійні листи з одного і того ж Відділення банку. Документи були видані в один день за послідовними номерами;
  • Врешті, документи відповідачів виявились схожими за оформленням.

Відділення кваліфікувало дії компаній як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів.

Обидва підприємства подали заперечення на попередні висновки Одеського ОТВ АМКУ. Обидва – не погодились із висновками щодо змови на торгах та заявили про свою самостійність.

Проте, опираючись на встановлену сукупність фактів, антимонопольники винесли рішення про вчинене компаніями порушення. Кожна отримала по 51,75 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, МСП у формі ТОВ «Гамбрамед» та ТОВ «Румед» входять до однієї групи компаній, які в Україні мають право на ексклюзивне представництво товарів світового виробника «Гамбра». Леонід Файнблат з 2002 по 2014 рік був помічником нардепа від Партії регіонів Тетяни Бахтєєвої. І ці ж Файнблати були засновниками фірми «Гамбрамед», яка і була першим засновником «Румеду».