Антимонопольники за другим підходом оштрафували на 10 мільйонів тендерних розпильщиків
30.11.2019   //  

Херсонське територіальне Відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ВК Будагромаш» та ТОВ «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство» на 10,20 млн грн за спотворення результатів 75 тендерів. Про це свідчить рішення Відділення від 18 листопада.

За розіграш кожної з 75-ти закупівель відповідачі отримали по 68 тис. грн штрафу. Сумарно за усі спотворені тендери кожен з них отримав по 5,10 млн грн штрафу.

Антимонопольники встановили, що відповідачі:

  • Використовували одну на двох IP-адресу для входу до власних кабінетів у електронних майданчиках та синхронно завантажували свої конкурсні пропозиції, документи у складі яких містили схожості;
  • Обрали одну лінію поведінки на аукціонах і її дотримувались – «Пирятинське РТП» жодного разу не перемогло на торгах;
  • Підтримували регулярний мобільний зв’язок між собою під час спірних процедур закупівель;
  • Перераховували кошти на рахунки одне одного.

Крім того, підприємства перебували у сталих господарських відносинах та ділили поміж собою деяких працівників.

Як пояснили антимонопольники, усі ці факти в сукупності не могли бути результатом випадкового збігу обставин і свідчать про антиконкурентні узгоджені дії. Окрім штрафу, для компаній рішення Відділення означає також заборону брати участь у публічних конкурентних закупівлях протягом наступних трьох років.

Відзначимо, що за час розслідування ТОВ «ВК Будагромаш» змінило назву на ТОВ «Долмі Люкс».

Також нагадаємо, що це вже друге рішення антимонопольників щодо притягнення «Пирятинського РТП» та «Долмі Люкс» до відповідальності за порушення законодавства про публічні закупівлі.

У квітні цього року Херсонське ОТВ АМКУ оштрафувало згадані компанії на загалом 136 тис. грн за розіграш тендеру КП «Чугуїввода» восени 2016 року. Відповідачі оскаржили це рішення у суді, проте щонайменше у першій інстанції не знайшли підтримки суду – висновки Відділення були залишені без змін.

Як повідомляли «Наші гроші», раніше київське ТОВ «ВК Будагромаш» було зареєстроване на Оксану Бачинську з Житомира. Деякий час у 2015-2016 роках Бачинська ділила компанію із Світланою Дивнич. За однією адресою із «ВК Будагромаш» було зареєстроване також ТОВ «Спецбурмаш» Сергія Дивнича, який є сином Світлани Дивнич. Крім того, Сергій Дивнич є одним із співвласників ТОВ «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство», під контролем якого 93,91% «статутника» підприємства.

Сьогодні перейменована у «Долмі люкс» компанія зареєстрована на ТОВ «Мегабізнес Інвест», яке через компанію із Вірґінських островів належить Владіку Радзієвському з Молдови.