Контрагенти, які розіграли 74 мільйони, отримали по 68 тисяч гривень штрафу
14.05.2019   //  

Харківське територіальне відділення АМКУ оштрафувало на 136 тис. грн ТОВ «ВК Будагромаш» та ТОВ «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство» за спотворення результатів торгів КП «Чугуїввода» восени 2016 року. Про це свідчить рішення відділення від 25 квітня.

Йшлось про закупівлю комунальниками екскаватора «Борекс-2206» на базі МТЗ-82 очікуваною вартістю 900 тис. грн. На тодішні торги прийшли лише «ВК Будагромаш» та «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство», чиї цінові пропозиції різнились всього на 100 гривень. Підряд отримав  «ВК Будагромаш».

Дослідивши процедуру закупівлі, антимонопольники виявили, що:

  • Учасники подали свої тендерні пропозиції з однієї IP-адреси, в один день з незначною різницею у часі;
  • Між компаніями існують сталі господарські відносини, зокрема, «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство» є офіційним дилером «ВК Будагромаш»;
  • Поштові скриньки підприємств були зареєстровані в один день із зазначенням однакових даних, при чому, вхід у них виконувався також із однієї на двох IP-адреси;
  • Відповідачі підтримували зв’язок поміж собою.

Зважаючи на встановлені факти, Харківське ОТВ АМКУ вирішило оштрафувати учасників спірного тендеру на 68 тис. грн кожного. Також, протягом наступних трьох років вони не зможуть брати участь у публічних закупівлях.

Відмітимо, що за даними «Прозорро», з осені 2016 року ТОВ «ВК Будагромаш» підписало договорів із бюджетниками на загальну суму 139,16 млн грн. При цьому, «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство», взявши участь у 87-ми закупівлях – не отримало жодного. Усі 87-м тендерів конкурентом «Пирятинського РТП» виступав «ВК Будагромаш». При конкуренції «Пирятинського РТП» «ВК Будагромаш» отримав замовлень на 74,40 млн грн.

Київське ТОВ «ВК Будагромаш» зареєстроване на Оксану Бачинську з Житомира. Деякий час у 2015-2016 роках Бачинська ділила компанію із Світланою Дивнич. За однією адресою із «ВК Будагромаш» зареєстроване також ТОВ «Спецбурмаш» Сергія Дивнича, який є сином Світлани Дивнич. Крім того, Сергій Дивнич є одним із співвласників ТОВ «Пирятинське ремонтно-транспортне підприємство», під контролем якого 93,91% «статутника» підприємства. Ще 38-ро співвласників ділять решту відсотків статутного фонду компанії.