ОАСК скасував дозвіл на будівництво висотки Бондара біля метро «Кловська»
23.10.2019   //  

Суд визнав протиправним та скасував дозвіл на виконання будівельних робіт по зведенню житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою по вул. Мечникова, 7-Б у Києві. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва (суддя Ігор Погрібніченко) від 15 жовтня.

Вказаний дозвіл Державна архітектурно-будівельна інспекція видала 31 серпня 2018 року замовнику будівництва компанії «Будінформ» і генпідряднику – ТОВ «Будівельна компанія «Сармат». Власниками ТОВ «Будінформ» є Лариса Деревянко і співголова депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді Віктор Бондар.

Суд, розглядаючи позов мешканців сусідніх будинків, встановив, що дозвіл ДАБІ був виданий на підставі містобудівних умов і обмежень від 21 травня 2010 року, що втратили чинність з 13 березня 2013 року.

Як відомо, містобудівні умови та обмеження служать основою для розроблення проектної документації об’єкту будівництва. Так, на підставі нечинних МУО «Будінформ» планував зведення 34-поверхового житлового будинку з кількома підземними поверхами в історичному центрі столиці на схилі над Олександрівською лікарнею.

Нагадаємо, що у липні 2015 року можливість використання нечинних МУО для проектування багатоповерхівки погодив тодішній заступник директора Департаменту містобудування Андрій Вавриш. Після звільнення у 2015 році Вавриш позиціонує себе як забудовник, власник девелоперської компанії Saga Development. Андрій Вавриш відомий також як друг керівника Офісу Президента Андрія Богдана.

Суддя ОАСК Ігор Погрібніченко зазначив, що лист Департаменту містобудування КМДА за підписом Вавриша «не є нормативно-правовим актом, або дозвільним документом, який встановлює чинність або нечинність містобудівних умов та обмежень, а також  визначає можливість їх подальшого використання». У зв’язку з цим суддя не прийняв цей лист як доказ.

Натомість, нагадаємо, що саме цей лист використав як доказ у своєму рішенні інший суддя ОАСК Ігор Смолій, який 31 січня цього року розглянув позов громадської організації, наближеної до Вавриша, і визнав МУО по Мечникова, 7-Б правомірними і чинними.

Детальніше про забудову на вул. Мечникова, 7-б у Києві читайте у матеріалі «Схема Бондара».