Кравцов лише зараз помітив, що Дубневичі натягали на залізницю білоруських «анкерів-заготовок» на 200 мільйонів
25.09.2019   //  

У період з 2015 по 2018 рік ТОВ «Корпорація КРТ» братів Дубневичів разом з близькою фірмою замовили у Білорусі заготовок анкерів АЗ-2 щонайменше на 197 млн грн. Про це повідомляють джерела «Наших грошей» у фіскальній службі.

«Корпорація КРТ» братів Богдана та Ярослава Дубневичів останніми роками є основним постачальником анкерів для «Укрзалізниці». Щонайменше з 2015 року фірма регулярно імпортувала заготовки анкерів з Білорусі.

Напряму «Корпорація КРТ» у період з 2015 по 2017 роки замовила у білорусів заготовок анкерів АЗ-2 на суму 124,20 млн грн.

За даними джерела на митниці, середня ціна за один білоруський анкер-заготовку Дубневичів – 28,23 грн. (визначення анкера як заготовки дозволяє занижувати його митну вартість для мінімізації мит та податків). «Укрзалізниця» замовляє анкери для скріплень КПП-5 у дилерів «Корпорації КРТ» з розрахунку 94 грн/штука.

Продукцію замовляли за описом: «1.Заготовка чавунна анкер АЗ-2 (ливарний виріб), отриманий шляхом фасонного литва із нековкого чавуну марки ВЧ50».

Виробником закуповуваних заготовок анкерів виступало білоруське ЗАТ «Атлант» Барановичський станкобудівний завод.

Імпортером заготовок є також компанія з орбіти братів Дубневичів ТОВ «ТД “ВБК”», яка протягом 2017-2018 років завезла заготовок анкерів АЗ-2 на суму понад 73 млн грн. від того ж виробника.

Нагадаємо, 23 вересня голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов повідомив, що «УЗ» зібрала і передала правоохоронцям матеріали щодо мільйонних збитків при купівлі та постачанні анкерів.

«Дві компанії зі схожими назвами, упродовж 2018 – 2019 років постачали нам закладні анкери АЗ-2 під виглядом продукції вітчизняного виробника. Як показала перевірка: анкери завозили з Білорусі. Імпортував цю продукцію вітчизняний виробник через фірму-прокладку. Цікаво, що завозились анкери під виглядом заготовки, що дозволило суттєво занизити імпортне мито. Орієнтовна собівартість однієї одиниці такої «деталі» становила близько 50 грн, а Укрзалізниці її вже продавали як товар за 94 грн», – розповів Кравцов, додавши, що лише за 7 місяців поточного року завищення вартості могло скласти більше 60 млн грн.

Нагадаємо, «Українська залізниця» із лютого 2019 не погоджує своїм заводам купівлю анкерів на 177,09 млн грн у дилерів «Корпорації КРТ» братів Богдана та Ярослава Дубневичів.

Євген Кравцов очолив «Укрзалізницю» у 2017 році і за ці два роки це його перша заява про Дубневичів. До цього залізничники постійно заточували свої закупівлі саме під анкери КРТ. Тоді брати Дубневичі були народними депутатами у фракції БПП. Після програшу Петра Порошенка на президентських виборах Богдан Дубневич також програв вибори по мажоритарному округу, а Ярослав зумів виграти вибори і обрався до парламенту, де він ввійшов у склад медичного комітету Ради.