Субпідрядник забаненого «Полтавабудцентру» перейняв естафету участі в тендерах і оскарженнях «заточок»
21.06.2019   //  

На будівельний тендер Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, умови якого оскаржувало ПП «Полтавабудцентр», вийшов його субпідрядник – ТОВ «Миколаївбудцентр». Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Мова про оголошену у квітні цього року закупівлю робіт із будівництва обходу м. Дунаївці на ділянці дороги Т-23-08 очікуваною вартістю 192,29 млн грн.

19 червня свої конкурсні документи на розгляд тендерного комітету Хмельницької САД завантажило ТОВ «Миколаївбудцентр» Араіка Амірханяна. Ця компанія зрідка самостійно виходить на торги і більш відома як субпідрядник ПП «Полтавабудцентр», фактичним власником якого також є Араік Амірханян.

Того ж дня, 19 червня, АМКУ відправив у трирічний тендерний бан «Полтавабудцентр», наклавши на компанію штраф за тендерні змови із ТОВ «БК “Дорлідер”», а самого Амірханяна, який якраз перебував у Комітеті, затримали працівники СБУ.

У межах тендеру Хмельницької САД, дискримінаційні вимоги тендерної документації оскаржувало саме ПП «Полтавабудцентр».

15 травня компанія оскаржила дві вимоги:

  • Обмеження щодо часу та відстані перевезення асфальтобетону – не більше 150 км. Замовник нагадував, що ось-ось будуть введені в дію зміни до ДБН, згідно з якими переможець буде змушений виконувати роботи якраз на такій відстані. Скаржник відзначав, що наразі жодних обмежень не існує, а сама компанія використовуватиме суміші, виготовлені на заводі, що розташований у 160-ти кілометрах від об’єкту робіт (скарга підтримана тендерною Колегією, замовника зобов’язано внести зміни до ТД)
  • Обмеження дати видачі листа-відгука від замовників (балансоутримувачів) – у ТД передбачалось, що листи-відгуки щодо якості виконаних робіт по конкретному договору мають бути датовані у строк не пізніше тижня до кінцевого терміну подання тендерних пропозицій. Сам замовник мав на увазі «не раніше», але у зв’язку з помилкою формулювання тендерній Колегії не довелось приймати рішення по суті – і зобов’язувати замовника вносити зміни у цій частині. Водночас, замовник самостійно вніс зміни до ТД у частині часової вимоги до листів-відгуків – дозволив її датування 2019 роком.

Вимогу щодо дати видачі листа-відгука у модифікованих формулюваннях уже також використали у Вінницькій САД (не раніше дати оприлюднення на веб-порталі уповноваженого органу оголошення про проведення даної процедури закупівлі) та Кіровоградській САД (не раніше місячного терміну до дня оприлюднення на веб-порталі оголошення про проведення відкритих торгів).

Відомо, що потенційним наступник «Полтавабудцентру», «Миколаївбудцентр», також розпочав роботу у напрямі оскаржень тендерних «відсікачів» дорожників.

Наприклад, минулого тижня компанія оскаржила одну із вимог САД у Полтавській області щодо дорожнього тендера очікуваною вартістю 1,18 млрд грн.

Скарга стосується вимоги до банківської гарантії, а саме – що вона повинна бути з повним грошовим забезпеченням на весь строк дії. Фактично це означає, що потенційний переможець має забрати з обігу 35,55 млн грн і «заморозити» їх на 120 календарних днів з моменту розкриття тендерних пропозицій.

Розгляд скарги тендерною Колегією очікується 4 липня.