АМКУ оштрафував постачальників дров за «розпил» тендерів медиків за 2 мільйони
13.04.2019   //  

Закарпатське територіальне відділення АМКУ наклало 330 тис. грн штрафу на ТОВ «Лісбер» та підприємців Василя Рубіша та Тіберія Пасербовича, які розіграли п’ять тендерів на поставку деревини медзакладам загальною очікуваною вартістю 2,27 млн грн. Про це свідчить рішення відділення від 7 березня.

Закарпатське ОТВ АМКУ проаналізувало загалом п’ять закупівель, замовниками яких виступили КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Великоберезнянської райради» та чотири рази – Відділення охорони здоров’я Великоберезнянської РДА Закарпатської області. Йшлося про придбання паливної деревини.

На кожен з тендерів одна і та ж трійка учасників приходила по двоє у різних комбінаціях. Мова про ТОВ «Лісбер» та підприємців Василя Рубіша і Тіберія Пасербовича.

З’ясувалось, що засновниками «Лісбера» є згадувані Рубіш та Пасербович, який також виступає керівником підприємства, і між ними усіма, як ФОПами та підприємством, існують тісні господарські зв’язки. Також вони пов’язані через ТОВ «РІЧ-ПЛЮС», де засновниками виступають Рубіш та Пасербович, та ТОВ «ВУДАКС» Пасербовича, а свої податкові звітності надсилають на поштові скриньки органів ДФС з однієї ІР-адреси.

В основу доказової бази про змову підприємців та «Лісбер» також лягло те, що «Лісбер» та Рубіш використовували одні і ті ж реєстраційні дані при подачі тендерних пропозицій, а їхні документи у складі конкурсних пропозицій містили однакові особливості.

Дії суб’єктів господарювання відділення кваліфікувало як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів. ТОВ «Лісбер» отримало 137 тис. грн штрафу, Василь Рубіш – 83 тис. грн та Тіберій Пасербович – 110 тис. грн.

Додамо, за даними «Прозорро», ТОВ «Лісбер» з початку 2018 року підписало договорів щодо поставки деревини та виконання робіт, пов’язаних з лісництвом, на загальну суму 3,84 млн грн. Підприємець Пасербович, з осені 2017, – на  2,62 млн грн. Щодо Рубіша, то він лише складав конкуренцію, жодного разу не беручи на себе підряди.

Порушники зобов’язані сплатити призначені їм штрафи упродовж двох місяців, а також – не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.