«Дніпроазот» вже після зупинки отримав від ЗТМК замовлення на хлор по 32 тисячі за тонну і звернувся в АМКУ
18.07.2018   //  

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» 9 липня уклало дві угоди про постачання рідкого хлору до кінця року на загальну суму 86,67 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • ПрАТ «Дніпроазот» за 72,65 млн грн. замовили поставку залізничними цистернами на станцію Запоріжжя-Ліве 2 400 т хлору по 31 937 грн. за тонну з ПДВ.

КП «Кривбасводоканал» 13 червня замовило «Дніпроазоту» хлор у залізничних цистернах принаймні в 2,5 рази дешевше – по 11 636 грн./т із ПДВ.

«Дніпроазот» нечасто виступає прямим постачальником рідкого хлору для комунальників, переважно працюючи за посередництва інших приватних фірм. Однак 12 червня хімзавод уклав угоду з філією «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» «Укрзалізниці» на поставку рідкого хлору в балонах по 20 928 грн./т із ПДВ. Заставна вартість самих балонів визначена у розмірі 6 тис грн за штуку.

Також кількома місяцями раніше «Придніпровська залізниця» замовляла «Дніпроазоту» рідкий хлор за аналогічною ціною – 20 928 грн./т із ПДВ.

Посередники пропонують на торгах рідкий хлор у балонах ще дорожче – по 42 тис грн./т.

Нагадаємо, у червні «Дніпроазот» повідомив про припинення поставок і виробництва рідкого хлору. Прийняте рішення пояснили «значними збитками», які компанія понесе через підвищення ціни на газ і «загальною ситуацією на ринку мінеральних добрив».

Як повідомляла «Економічна правда», неофіційною версією припинення діяльності підприємства є політичний тиск з боку його власників.

«Дніпроазот» контролює група «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. 9 липня працівники на мітингу в Кам’янському вимагали відновити роботу заводу.

«Інформатор» пише з посиланням на ТОВ «Аульська хлоропереливна станція», що хлор у Румунії коштує 38 тис грн./т без урахування доставки вантажівками в Україну.

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у січні-квітні 2017 року ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» ввозило хлор від «S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti» (Румунія) на умовах FCA по $109-120 за тонну, а в серпні 2017 року – на умовах DAP по $149-150 за тонну. Це ціни розмитнення без врахування ПДВ.

Днями КП «Дніпроводоканал» замовило ТОВ «Зовнішагротранс-1» румунський хлор із поставкою автотранспортом у Дніпро та Кам’янку по 38 640 грн./т із ПДВ.

  • Із фірмою «Atai s.r.l.» (Молдова) підписали договір орієнтовною вартістю 325 тис євро, або 10,03 млн грн. про поставку 5 000 т хлору з мінімальним умістом основної речовини 99,8%, що означає вищий ґатунок.

Про виробника, ПДВ та умови поставки до Запоріжжя в оприлюдненому комбінатом звіті про укладення договору нічого не сказано. Ціна за тонну теж не опублікована, однак вона може становити 65 євро за тонну, або 2 005 грн. за курсом на дату підписання.

Молдавською інжиніринговою фірмою «Atai s.r.l.» керує Анатолій Іванович Гросу. Вона заснувала одеське ТОВ «Атаі Україна» разом із його директором Ярославом Міщенком із смт. Макарів на Київщині. Раніше партнером молдовської фірми замість Міщенка там був одесит Олексій М’ясніков. Обидві фірми досі не отримували підряди в Україні.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» на 51% належить Фонду держмайна і на 49% – компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» Дмитра Фірташа. Операційний контроль над роботою підприємства здійснює група Фірташа. Однак 9 липня суд задовольнив позов Спеціальної антикорупційною прокуратури з вимогою повністю повернути власність «ЗТМК» у державне управління. Кабмін планує у 2018 році до президентських виборів продати 26 держкомпаній, серед яких – і «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

Разом з тим, Антимонопольний комітет повідомив про заяву «Дніпроазота» від 2 липня та доповнення до неї від 9 липня щодо підняття цін компанією. АМКУ призначив розгляд заяви на 19 липня.

Комітет повідомив, що він «відповідно до своїх повноважень і завдань, визначених законодавством, не є ціновим регулятором, не встановлює та не надає висновки про економічну обґрунтованість цін на товари». Але при цьому АМКУ має повноваження «визначати, чи є зловживанням монопольним становищем встановлення підприємством – монополістом таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку».

«Ціни на хлор рідкий є вільними цінами, які самостійно встановлюються суб’єктом господарювання і на які відсутнє державне регулювання. Отже, якщо АТ «Дніпроазот» впевнене в обґрунтованості підвищення ціни на власну продукцію – жоден чинний нормативно-правовий акт не забороняє такі дії», – вказав АМКУ.

Разом з тим, «часткова або повна відмова суб’єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, від реалізації товару за відсутності альтернативних джерел реалізації визнається зловживанням монопольним становищем (п. 5 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції»). Це порушення тягне накладення штрафу до 10% доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф», вказує АМКУ.