Гройсман набрехав про «нову тендерну документацію» ДФС по митним сканерам за 1,3 мільярди – в ній ті самі старі заточки
26.06.2018   //  

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про можливе перешкоджання в Антимонопольному комітеті придбанню сканувальних систем для митниці, адже попри «підготовлену нову тендерну документацію» ДФС уже півтора року не може замовити сканери. Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Україна»

«Знову скарга в останній день, скарга на сканери. Мали розглядати 22-го числа, переніс на 25-те число Антимонопольний комітет. Добре – 25-те, але вже 25-те – не розглядають, а розглядатимуть 2-го. І в мене вже знову закрадається підозра, що й цього разу нам захочуть зламати цю систему!» – поділився висновками прем’єр в ефірі телеканалу ICTV.

За словами прем’єра, після кількох зірваних тендерів за допомогою фахівців з електронних закупівель було підготовлено нову тендерну документацію.

Однак, аналіз тендерних документацій замовника на минулорічному та цьогорічному тендерах свідчить про те, що фіскали перенесли зі старої тендерної документації у нову ті самі вимоги до учасників торгів, які лягли в основу нових скарг, які і стали причиною призупинення процедури закупівлі системою «Прозорро» до кінця розгляду скарг в АМКУ.

Так, один із учасників торгів, «Arempa International Ltd», поскаржився, що пропозиція його конкурента, «Nuctech Company Limited», мала бути відхилена через неподання ним авторизаційного листа від виробника. Насправді, «Nuctech» не може надати такого листа, адже сам учасник є виробником сканерів, які пропонує на торгах. А такі листи виробники видають посередникам, яким «Nuctech» не є.

При цьому представник ДФС на розгляді скарги в АМКУ 25 червня у присутності журналіста «Наших грошей» повідомив колегії, що «різні блоки документації у нас готуються різними підрозділами» і можливість участі в торгах виробника «чомусь не передбачили».

Відтак тендерна документація ДФС не містить інформації про те, як має діяти учасник-виробник, щоб задовольнити вимогу фіскалів у частині надання авторизаційного листа.

Дана вимога присутня у тендерній документації активних торгів, а також була присутня у тендерній документації минулорічної невдалої закупівлі, після яких за словами Гройсмана документація була змінена.

Минулорічна спірна вимога ДФС:

Цьогорічна спірна вимога ДФС:

Також у своїй скарзі, «Arempa» зауважила, що замовник визначив вимоги до діапазону температур для працездатності скануючої системи як такий, що має відповідати «кліматичним умовам місця розташування».

Діапазон робочих температур пропонованих «Nuctech» систем становить від -30 °C до +50 °C. Але «Arempa» відшукала дані про погоду в Івано-Франківську від 3 лютого 2012 року – і тоді синоптики фіксували -32°C. «В стандартному виконанні параметри пропонованої скануючої системи Nuctech не досягаються», – резюмувала «Arempa».

Вимога щодо необхідного робочого діапазону температур сформульована у нечіткий спосіб і створює можливість для учасників в частині її різного тлумачення і подальшого оскарження. Що торік, що цього року замовник залишив її однаковою.

Минулорічна спірна вимога ДФС:

Цьогорічна спірна вимога ДФС:

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що в учасників ринку виникло чимало запитань до ДФС з приводу дискримінаційності окремих вимог тендерної документації на закупівлю сканерів очікуваною вартістю 1,3 млрд грн.

Учасники акцентували на недоцільності закупівлі системи на рейках типу «gantry», адже на сьогоднішній день вона є «морально застарілою та такою, що не відповідає сучасним вимогам до логістичних потоків».

Крім того, «такі системі мають дуже низьку пропускну спроможність сканування автотранспорту. Досвід їх використання вказує на те, що кількість автотранспорту, який можна сканувати за годину – не більше 20 од. 40-футових контейнерів. Натомість стаціонарна портальна система дозволяє сканувати 150 од. 40-футових контейнерів за той же час (1 година)», – йшлося у зверненнях до замовника.

Інший учасник відмітив тривалість циклу виробництва затребуваних ДФС систем.

«Усі відомі виробники таких систем говорять про строки виробництва від 6-9 місяців. Монтаж триває в середньому три місяці. Також потрібен час для доставки товару на територію України. Виходячи з міжнародного досвіду, строк поставки складає орієнтовно півтора року. Пункт про кінцевий термін поставки до 14 грудня 2018 року каже про дискримінацію учасників, адже за такий короткий період поставка неможлива, хіба що тих систем які вже готові і вже є на складі».

Замовник не став вносити зміни до тендерної документації, пояснивши, що кошти, передбачені кошторисом витрат на 2018 рік, повинні бути освоєні протягом 2018 року.

Нагадаємо, торік фіскали зробили чотири спроби замовити сканери.

Оголошений у червні тендер очікуваною вартістю 169,44 млн грн не відбувся у зв’язку з відхиленням усіх тендерних пропозицій. Зауважимо, що на тендер подавались шість компаній (детальніше тут). Вересневий тендер з аналогічною очікуваною ціною у 169,44 млн грн так само не відбувся. Також замовник викинув усі заявки на тендері очікуваною вартістю 53,67 млн грн.

Неуспішним виявився і тендер за 338,88 млн грн – замовник відхилив шість заявок учасників, допустивши до аукціону лише дві. Однак, одна з викинутих фірм, «Аремпа», оскаржила це рішення замовника в АМКУ. В результаті розгляду скарги колегія встановила, що замовник правомірно відхилив заявку «Аремпи», однак він мав також відхилити заявку однієї з допущених компаній, ТОВ «МКТ-Комюнікейшн», після чого зобов’язала замовника відмінити торги – адже до участі мала бути допущена лише одна компанія.

Юлія Костюк, Юрій Ніколов, «Наші гроші»