Фіскали Гройсмана протягують закупівлю морально застарілих сканерів за 1,3 мільярда (додано)
14.06.2018   //  

(Додано повідомлення від «Nuctech company limited»)

Державна фіскальна служба 20 квітня оголосила про закупівлю десяти скануючих систем для огляду вантажних автомобілів та контейнерів очікуваною вартістю 1,30 млрд грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

ДФС планує замовити загалом 10 комплексних скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних транспортних засобів та контейнерів (типу 1 – 7 одиниць, типу 2 – 3 одиниці).

Системи розміром 4,5х2,8х22 м за допомогою лінійного прискорювача скануватимуть автомобілів з кабіною без зрізання кутів. Їх встановлять у захисні споруди на рейках довжиною не менше 50 м. Проникнення по сталі для сканування закладають на рівні не менше 300 мм. Початок сканування має тривати не більше 30 хвилин.

Кінцевий термін поставки – 14 грудня 2018 року.

Згідно з проектом договору, постачальник забезпечить виконання своїх зобов’язань у формі банківської гарантії у розмірі 5% від вартості контракту.

Також в угоді закладуть можливість попередньої оплати товару у розмірі 50% від його загальної вартості на строк не більше 90 днів. Передплата відбудеться за умови її погодження з головним розпорядником бюджетних коштів.

Гарантійний строк експлуатації сканерів має складати 84 місяці з дати підписання сторонами Акту приймання-передачі. Упродовж цього часу постачальник повинен за свій рахунок здійснювати технічне обслуговування систем.

Учасники ринку уже завантажили низку запитань до процедури закупівлі. Зокрема, компанії повідомляють про дискримінаційність тендерної документації в частині технічних вимог до предмета закупівлі.

«Вимога стосовно постачання саме системи на рейках типу “gantry” необґрунтовано дискримінує участь інших учасників торгів, які мають можливість запропонувати аналогічну систему з кращими технічними характеристиками стаціонарного типу. У світі існують системи, які не потребують побудови додаткових захисних споруд, а отже, закупівля таких систем дозволяє суттєво змінити бюджет тендеру та зекономити державні кошти. Такі системі мають дуже низьку пропускну спроможність сканування автотранспорту. Досвід їх використання вказує на те, що кількість автотранспорту, який можна сканувати за годину – не більше 20 од. 40-футових контейнерів. Натомість стаціонарна портальна система дозволяє сканувати 150 од. 40-футових контейнерів за той же час (1 година). Крім того, рейкова система типу «gantry» на сьогоднішній день є морально застарілою та такою, що не відповідає сучасним вимогам до логістичних потоків», – повідомив один із учасників ринку.

У відповідь на це ДФС зазначила, що «враховувала власні потреби щодо створення комплексних скануючих систем стаціонарного типу для огляду вантажних транспортних засобів та контейнерів та перспективи їх використання протягом тривалого часу».

Також фіскали запевнили, що «враховуючи особливості предмета закупівлі встановлені вимоги у тендерній документації є необхідними, виправданими та жодним чином не належать до дискримінаційних».

Інший учасник відмітив тривалість циклу виробництва затребуваних ДФС систем.

«Усі відомі виробники таких систем говорять про строки виробництва від 6-9 місяців. Монтаж триває в середньому три місяці. Також потрібен час для доставки товару на територію України. Виходячи з міжнародного досвіду, строк поставки складає орієнтовно півтора року. Пункт про кінцевий термін поставки до 14 грудня 2018 року каже про дискримінацію учасників, адже за такий короткий період поставка неможлива, хіба що тих систем які вже готові і вже є на складі».

Замовник не став вносити зміни до тендерної документації, пояснивши, що кошти, передбачені кошторисом витрат на 2018 рік, повинні бути освоєні протягом 2018 року.

Врешті, свої тендерні пропозиції подали лише три компанії – «Nuctech Company Limited» (КНР, сканери власного виробництва), «Arempa International Ltd FZC» (ОАЕ, сканери виробництва «Rapiscan Systems Limited», США) та «Folgat AG» (Німеччина, сканери виробництва «Smiths Detection», США). Усі троє були допущені до аукціону, однак 9 червня двоє учасників подали скарги в АМКУ щодо неправомірності допущення замовником своїх конкурентів.

Так, «Нуктех» поскаржився на допущення до аукціону заявки «Аремпи», а «Аремпа» – прийняття пропозиції «Нуктеху».

«Нуктех» зауважив, що «Аремпа» не провела офіційної легалізації документів, «Аремпа» у відповідь знайшла кілька невідповідностей у конкурсній пропозиції «Нуктеху».

Нагадаємо, торік фіскали зробили чотири спроби замовити сканери.

Оголошений у червні тендер очікуваною вартістю 169,44 млн грн не відбувся у зв’язку з відхиленням усіх тендерних пропозицій. Зауважимо, що на тендер подавались шість компаній (детальніше тут). Вересневий тендер з аналогічною очікуваною ціною у 169,44 млн грн так само не відбувся. Також замовник викинув усі заявки на тендері очікуваною вартістю 53,67 млн грн.

Неуспішним виявився і тендер за 338,88 млн грн – замовник відхилив шість заявок учасників, допустивши до аукціону лише дві. Однак, одна з викинутих фірм, «Аремпа», оскаржила це рішення замовника в АМКУ. В результаті розгляду скарги колегія встановила, що замовник правомірно відхилив заявку «Аремпи», однак він мав також відхилити заявку однієї з допущених компаній, ТОВ «МКТ-Комюнікейшн», після чого зобов’язала замовника відмінити торги – адже до участі мала бути допущена лише одна компанія.


Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від представника «Nuctech company limited» Лі Цзінсіна.

Він уточнив, що перша скаргу в АМКУ була подана фірмою «Аремпа», «яка не є виробником доглядової техніки і зареєстрована в офшорній юрисдикції».

«Вражена безпідставною суттю скарги» компанія «Нуктех» подала свою скаргу у відповідь на «неконкурентні дії компанії Аремпа», про що свідчать дані «Прозорро» про час завантаження скарги конкурентами – спочатку скаргу подала «Аремпа», а лише потім «Нуктех». Відтак «Наші гроші» помилково вказали, що «Аремпа» у відповідь знайшла кілька невідповідностей у конкурсній пропозиції «Нуктеху».


Також Цзінсін уточнив, що компанія «Нуктех» не має жодних своїх офісів і представництв в Україні. У 2012 році всі аеропорти України отримати від Китайської Народної Республіки доглядові системи «Нуктеч». І в Україні є дві сервісні компанії, що здійснюють обслуговування систем «Нуктех».

«Nuctech Company Limited» прописана у Пекіні, КНР. Акції «Нуктеху» ділять дев’ять фірм. Контрольний пакет розміром 71,25% належить компанії «Tongfang Co., Ltd.».

«Arempa International Ltd FZC» зареєстрована у Міжнародній вільній зоні аеропорту Шарджі (ОАЕ).

Згідно з установчим договором від 8 січня 2017 року, акціонерами «Аремпи» є Вахе Папазян (60%, громадянин Вірменії, проживає у США), Хасмік Данельян (20%, громадянка Вірменії, проживає в ОАЕ) та Наталія Лебедєва (20%, громадянка Румунії, проживає в США).

У лютому цього року «Аремпа» отримала замовлення від аеропорту «Бориспіль» на поставку рентгено-телевізійних інтроскопів за 177 490 євро (9,19 млн грн).

«Folgat Ag» (АТ «Фолгат») зареєстроване у Франкфурті на Майні, Німеччина. Головою правління є Крилов Олександр Григорович. У штат входять інженери Сичов Олександр Олександрович та Анкуда Євген. Крилов є учасником київського ТОВ «Фолгат.Нет» разом з Ігорем Сердюком, Олександром Гринем та Павлом Підрезою.

Після відставки Романа Насірова Державну фіскальну службу очолює Мирослав Продан, який раніше працював у податкових органах Вінницької області і отримав призначення у Києв після переїзду до столиці вінницького мера Володимира Гройсмана.