Суд в п’ять разів збільшив «регіоналу» орендну плату за землю на Донеччині
02.08.2015   //  

Сільськогосподарське ТОВ «Дружба» повинно збільшити виплату річної орендної плати за користуванням земельної ділянки в 5 разів. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Донецької області

У серпні 2012 року між Рубцівською сільською радою (Краснолиманський район, Донецкої області) та СТОВ «Дружба» був укладений договір оренди землі.

Земельна ділянка площею 0,1183 гектаров знаходиться у селищі Лозове й була передана в оренду на 49 років для розміщення маслоцеху. Нормативна грошова оцінка цієї ділянки на момент укладання договору становила 27,60 тис грн.

За договором підприємство сплачувало орендну плату в розмірі 1% від грошової оцінки ділянки. Тож орендатори мали сплачувати до бюджету 276 грн в рік.

Однак, пізніше Рубцівська сільрада збільшила нормативну оцінку ділянки та підняли орендну плату до 3%. Таким чином підприємство мало сплачувати за оренду 1480 грн. в рік.

Сільська рада неодноразова зверталася до орендатора з проханням переглянути договір, але ТОВ «Дружба» не реагувала на ці звернення.

На думку прокурора все це є підставою для приведення положень договору оренди землі у відповідність до вимог закону в частині визначення розміру орендної плати. Суд погодився з висновками прокуратури й задовольнив її позо в повному обсязі.

Власником та керівником Сільськогосподарського ТОВ «Дружба» є Ігор Кряжев, депутат Краснолимаської міської ради від Партії регіонів.