Доньці януковичевського міністра, якого накрило санкціями ЄС, належить половина великого ТРЦ у Запоріжжі
11.07.2014   //  

аврораОдин з найбільших торгово-розважальних центрі Запоріжжя «Аврора» належить доньці екс-директора «Укрзалізниці» та міністра інфраструктури Володимира Козака, оточення народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка та донецького виробника горілки «Олімп» Павла Климця. Про це пише Юрій Сидоров у «Наших Грошах. Запоріжжя».

У 2012 році власником ТОВ «Аврора Девелопмент» були фірми Павла Климця, на той момент народного депутата від Партії регіонів. Ближче до відкриття торгового центру восени 2013 року власники «Аврори девелопмент» змінились. До статутного капіталу зайшли ще ТОВ «Вентурє інвест», британська «Копартнер інвест лімітед» (Copartner invest limited) та кіпрська «Сіпромакс лімітед» (Cipromax limited).

Власником найбільшої долі у розмірі 45% є британська фірма «Копартнер інвест лімітед». Нині ця фірма зареєстрована на чеську «VOA, s.r.o.». Згідно до чеських реєстрів, фірма нині на 100% належить Анастасії Жалковській.

Дівоче прізвище Жалковської – Козак, і вона є донькою колишнього міністра інфраструктури (грудень 2012 – лютий 2014) Володимира Козака, який потрапив під санкції Євросоюзу, отримавши блокування рахунків у Швейцарії і Ліхтенштейні. До посади міністра він встиг також побувати в кріслі народного депутата (ПР) та гендиректора «Укрзалізниці».

На «VOA, s.r.o.» також нині зареєстровано ТОВ «Вентурє інвест», якій належить 5% торгового центру.

avrora_vlasniky

Кіпрська «Сіпромакс лімітед» (32% ТРЦ)через ще один офшор «Themida services» зареєстрована на підставних кіпріотів. Разом з тим вона опинилася серед засновників ТОВ «Малинівський склозавод» разом з групою компаній, які входили до так званого «кооперативу» Юрія Іванющенка, екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького та екс-міністра АПК Миколи Присяжнюка (докладніше у статті «Семейно-кассовый аппарат»).

Відтак ПрАТ «Олімп» та інші структури Климця контролюють близько 18% «Аврори».